Svijet

UN o klimi: Sat glasno otkucava, svijet propustio šansu

ŽENEVA – Svijet je propustio priliku da se “vrati bolji” iz pandemije kovida 19 i suočava se sa katastrofalnim porastom temperature od najmanje 2,7 stepeni ako zemlje ne povećaju svoju posvećenost borbi protiv klimatskih promjena, upozorava se u najnovijem izvještaju Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (Unep).

“Klimatske promjene nisu više budući problem, to je sadašnji problem. Da bismo imali šansu da ograničimo globalno zagrijavanje na 1,5 stepeni Celzijusa, imamo osam godina da skoro prepolovimo emisije gasova staklene bašte: osam godina da napravimo planove, uspostavimo politike, primjenimo ih i na kraju ostvarimo smanjenje”, rekla je Inger Andersen, izvršna direktorka direktora Unep i dodala da “sat glasno otkucava”.

Iako je više od 100 zemalja obećalo da će dostići nultu emisiju štetnih gasova do sredine vijeka, to neće biti dovoljno da se spriječi klimatska katastrofa, kaže se u izvještaju UN koji ukazuje na jaz između namjera i akcija zemalja po pitanju klime, prenosi Gardijan.

U izvještaju se navodi da je emisija štetnih gasova prošle godine tokom lokdauna zbog pandemije pala za 5,4 odsto, ali da je samo petina troškova za ekonomski oporavak bila je usmjerena na napore da se smanji emisija ugljenika.

Ovaj neuspjeh da se svijet “vrati bolji”, uprkos obećanjima vlada širom svijeta budi sumnju u njegovu spremnost da napravi ekonomski zaokret neophodan da se suzbije klimatska kriza, navode Ujedinjene nacije.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres ocijenio je da je ovaj izvještaj još “jedan gromoglasan poziv na buđenje”.

On smatra da izvještaj odražava neuspjeh političkih lidera, ali da oni još uvijek mogu da naprave prekretnicu ka zelenijoj budućnosti.

“Jaz u emisijama štetnih gasova rezultat je jaza u liderstvu. Ipak, lideri još mogu da naprave prekretnicu u zeleniju budućnost umjesto da pređu granicu koja vodi u klimatsku katastrofu”, rekao je Guteres sugerišući da izvještaj nudi i tračak nade.

 

 

Tanjug