Svijet

Umjesto Kima na vlast bi mogao doći nekadašnji mostarski student sestrić Kim Han Sol

Sjevernokorejski diktator Kim Jong Un nije dobro, objavili su svjetski mediji. Navodno je imao kardiovaskularnu operaciju 12. Aprila  i od tada mu je zdravlje ozbiljno ugroženo.

Pyongyang i dalje cuti o stanju svoga neprikosnovenog  vođe, ali zato su se uticajni strani mediji raspisali o Kimovim potencijalnim nasljednicima. Bloomberg i Financial Times kao mogućeg pretendenta na sjevernokorejski tron ističu i diktatorovog nećaka Kim Han Sola, prenosi 24. sata. 

Možda ga se sjećate, on je onaj član dinastije koji je studirao u Mostaru. Hercegovci su ga tada zvali “Rakija”.

Ima gotovo deset godina da je unuk pokojnog bivšeg vođe Kim Jong Ila doselio u grad na Neretvi. Šesnaestogodišnji Kim,došao je studirati na United World College, u međunarodnoj  školi koju su, zajedno s mladim Sjevernokorejcem, pohađala još 73 učenika iz 29 zemalja. Mostarci ga se prisjećaju sa simpatijama.

– Vazda je visio u jednoj kafani na Španskom trgu. Trebaš to vidjeti. Uđeš u neku avliju, a tamo isto kao da je 1986. Tu se služilo piće, bila je i rakija, pravila je gazdarica. Tu je on pio, a ovi naši su ga zvali “Rakija” – priča nam jedna Mostarka.

Čini se kako se mladi Kim zavukao pod kožu domaćem svijetu.

– Bio je chill, preopušten tip. Nije imao veze s djedom. Sto bi mostarrci rekli,normala. Bio je onako,malo šmokljast. Nije pričao puno ni o stricu, koliko znam. Ok lik – zaključuje ona.

I zbilja, u to vrijeme o njemu se pisalo kao o suštoj suprotnosti aktualnom diktatoru. Kim Han Sol-u, odrastao je u Macauu, a u kasnijim istupima otvoreno je kritizirao svog strica.

U jednom intervjuu koji je dao tokom boravka u Mostaru, priznao je da sanja o povratku u domovinu. Ipak, čini se da mu ni u Hercegovini nije bilo loše.

– Totalno mu se svidio naš način života. Volio je da sluša rock, volio je izlaziti, volio je pravo jesti naše pite – priča nam jedna Mostarka. Družio se, kaže, najviše sa svojim kolegama s koledža.

– To ti je bio njegov krug, uglavnom stranci iz raznih dijelova svijeta. Jednom mu je prišao jedan naš stariji čovjek. Raspričali se njih dvojica i ovaj mu na kraju kaže: Dobar ti je bio dedo, al ovaj novi, ti vala ništa ne valja – prepričava nam kroz smijeh mještanka.

Uspjeli smo doći i do vlasnice ugostiteljskog objekta u kojem je mladi “Rakija”, provodio studentske dane.

– Ma non stop je bio tu. Imali bi partyje petkom i subotom ovdje u bašti. Ne sjećam se da je baš pio rakije, ali sjećam se limunade i piva. On i ekipa s koledža bi uvijek pili Karlovačko, ne znam zašto. A o njemu vam mogu reći samo najljepše. Momak kao i naši momci, normalan, družili se, bio je pristojan. Kad bi me sreo na putu,on  bi me pozdravio… Sve je bilo ekstra. Nedostaje nam – sjetno govori konobarica.

Mostarac koji je s Kimom pohađao isti koledž kaže kako je mladić nekada znao nestajati iz škole. Kad bi posumnjali da je u opasnosti, povlačili su ga na neko sigurnije mjesto. Ali uglavnom,sve je bilo u redu.

Nakon dvije godine je diplomirao i nastavio studije u Francuskoj.