BiH

U osam opština samo jedan kandidat za načelnika! Šta radi opozicija?!

Izvor: Buka

Zamislite situaciju u kojoj izađete na izbore, glasate za sebe i postanete načelnik opštine u kojoj živite sa jednim osvojenim glasom. Ovim što ste dali sami sebi.

Zvuči nemoguće!?

Ali, pošto je ovo Bosna i Hercegovina, ovakvu priliku ima osam kandidata i kandidatkinja za načelničke pozicije na predstojećim lokalnim izborima.
Odnosno, u osam opština se za načelnika kandidovala samo jedna osoba.

Na ovom spisku nalaze se i neke veoma bitne ne tako male opštine, poput Mrkonjić Grada, u kojem je samo SNSD prijavio kandidata za načelnika. Opozicija predvođena SDS-om i PDP-om nije čak ni pokušala da se bori za poziciju prvog čovjeka opštine.

Dragan Vođević (SNSD), jedini na listi za načelnika Mrkonjić Grada, za Buku kaže da je i njemu ovo pomalo čudna pozicija u kojoj sam sebe može izabrati.

“Neobična je situacija. Ja bih volio da neko bude nasuprot meni, da bi birači imali mogućnost izbora. Ali, tako su odlučili predstavnici opozicionih lidera SDS-a i PDP-a, koji nisu htjeli da preuzmu odgovornost, već su sebe stavili na prva mjesta za opštinski parlament, ostavivši se bez kandidata za poziciju načelnika. Mi tu odluku poštujemo, radimo kao da imamo više protivkandidata i cilj nam je prići svim biračima i predstaviti naše planove za budućnost. Ja ću se stvarno potruditi da ovu kampanju iskoristim da obiđem građane, popričam sa njima, dobijem direktno informacije šta su njhovi problemi i šta treba da se radi u naredne četiri godine. Tako da, ovo što sam jedini kandidat uopšte me neće uspavati”, rekao je jedini kandidat za načelnika Mrkonjić Grada.

A pored Vođevića, u trci za načelnika opštine bez protivkandidata su i Marijan Oršolić (HDZ BiH), kandidat za načelnika Orašja, Tajib Muminović (SDA), kandiat za načelnika Teočaka, Snežana Ružičić (SNSD), kandidatkinja za načelnicu Jezera, Đemal Memagić (SDA), kandidat za načelnika Olova, Ljubo Grizelj (HDZ BiH), kandidat za načelnika u Grudama, Andrija Šimunović (HDZ BiH) u Ravnom i Zvonimir Anđelić (HDZ BiH) u Usori. 

Svi oni neće morati u izbornoj kamanji “mrdnuti prstom”, jer načelnička pozicija im je već zagarantovana. Odlukom njihovih političkih protivnika da ne kandiduju nikoga u trci za načelnika građanima je uskraćena mogućnost izbora, što je u potpunosti obesmislilo izbore u ovim gradovima.

Politički analitičar Velizar Antić navodi da su ovakvi primjeri u demokratskim društvima nemogući. Čak je i za BiH ovo iznenađujući podatak, tvrdi naš sagovornik.
On objašnjava da se kroz ove primjere vidi i sva nemoć opozicije u oba entiteta, koja bez borbe prepušta pojedine opštine političkim protivnicima.

“Nema veze koja opština je u pitanju, pa da je i mjesna zajednica, ozbiljne političke partije moraju kandidovati nekoga za najviše pozicije. A da ne govorimo o tome da SDS i PDP propuste da daju kandidata za načelnika opštine Mrkonjić Grad, koja je itekako bitna i ne tako mala. Ovdje moramo postaviti pitanje šta opozicija uopšte radi i tu se vidi sva njihova neozbiljnost. Nedopustivo je da kandidat vlasti, a svi su ovi kandidati iz vladajuće strukture, nemaju protivkandidata. I to nije njihova krivica, već isključivo opozicije, koja se neodgovorno odnosi prema izbornom procesu u ovim opštinama”, rekao je Antić za BUKU.

On dodaje da se na ovaj način obezvrijeđuju izbori i gube svaki smisao.

“I šta će onda građani. Ovo mi je sve čudno. Na ovaj način se dopušta da se ove opštine vrate u nekakav jednopartijski sistem  u kojem građani nemaju izbora. Ovdje nema demokratije na izborima, pa makar i one prividne”, rekao je Antić.