Region

U Nikšiću nakon 75 godina Srbin gradonačelnik

Prema prvim preliminarnim rezultatima lokalnih izbora u Nikšiću, kao i nakon parlamentarnih izbora avgusta prošle godine, DPS Mila Ðukanovića pojedinačno ostaje najuticajnijaj partija, ali neće moći da formira vlast.

Vlast će, bez URA Dritana Abazovića, moći da formiraju koalicije okupljene oko Demokratskog fronta ,,Za budućnost Nikšića“ i Demokrata “Mir je naša nacija“, jer su osvojile 21 od 41 mandata, pokazuju preliminarni rezultati lokalnih izbora.

Koalicija “Evropski tim za Nikšić“, predvođena DPS-om, je na uzorku CEMI-ja od 100 odsto obrađenog biračkog tijela osvojila 40,4 odsto glasova birača ili 18 mandata, a “Za budućnost Nikšića“ 25,9 odsto, odnosno 11 mandata, koaliciju “Mir je naša nacija“ podržalo je 23,2 odsto i dobiće 10 mandata, a koaliciju “Crno na bijelo – Može Nikšić“, koju čini Građanski pokret Ura i nestranačke ličnosti, 4,5 odsto ili jedan mandat.

Narodni pokret Miodraga Dake Davidovića i njegovu izbornu listu ,,Za vaskrsenje Nikšića“ podržalo je 3,3 odsto birača, odnosno jedan mandat, dok je Socijaldemokratska partija sa 2,6 odsto ostala ispod cenzusa.

Lider DF Andrija Mandić je sinoć prvi proglasio pobjedu, a Marko Kovačević, kandidat tog saveza za gradonačelnika Nikšića biće prvi Srbin na vlasti u tom gradu nakon 75 godina.

Nosilac koalicije „Mir je naša nacija“ Momo Koprivica čestitao je pobjedu i „oslobođenje Nikšića“.

On je rekao da je ovo “pobjeda nad pobjedom“ od 30. avgusta i pobeda građanskih progresivnih snaga.

Koprivica je saopštio i da je ovaj rezultat garant da je očuvana državna vlast i da će DPS Mila Ðukanovića, izvijesno, dugo biti u opoziciji.

– Afirmisana je i još jednom potvrđena velika pobjeda od 30. avgusta – rekao je Koprivica.

Izbornim rezultatom je zdovoljan i lider URA Dritan Abazović, koji se, kako je rekao, nikome neće nametati u formiranju vlasti.

Davidovićev Narodni pokret osvojio je jedan mandat, a za taj izborni poraz ponovo je optužio predsjedika Srbije Aleksandra Vučića, tvrdeći da se na taj pokret, kako je rekao, “obrušila čitava država od 10 miliona ljudi…”.

 

(Tanjug)