Region

U Hrvatskoj se otvara najveća fabrika podova na svijetu

OGULIN – Švedski vlasnik fabrike podnih obloga Pervanovo Invest AB u Ogulinu gradi najsavremeniju svjetsku fabriku podnih obloga, vrijednu 200 miliona evra.

Do 2027. godine, kada Ogulin 2 potpuno uđe u pogon, biće to najveća svjetska fabrika drvenih podova, saopštili su iz kompanije Bjelin Croatia, prenosi Index.hr.

Nova fabrika Ogulin 2 gradi se pored postojeće fabrike parketa Ogulin 1, a imaće proizvodni kapacitet veći od 20 miliona kvadratnih metara podnih obloga godišnje. Ukupni godišnji obim proizvodnje podova u Vikenu i Ogulinu 2 u 2027. godini iznosiće 30 miliona kvadratnih metara, piše Hina, prenosi hrvatski portal.

Nova fabrika gradi se na 330.000 kvadratnih metara površine, smještenih uz autoput Zagreb-Split. Ukupna površina fabrike iznosi 100.000 kvadratnih metara, a ulaganja u zemljište, zgrade, instalacije i strojeve procenjuju se na 200 miliona evra u kapitalnim izdacima, uglavnom finansiranih vlastitim kapitalom.

U visokotehnološkoj i automatizovanoj fabrici Ogulin 2 podovi će se izrađivati od drvnog praha, ploča vlaknatica visoke gustoće te furnira. Sirovina potrebna za proizvodnju pretežno će se dobijati od drvnog otpada iz Bjelinovih fabrika smještenih u Ogulinu, Bjelovaru i Otoku. Prešanje, profiliranje, završna obrada površinskog sloja i pakovanje podova odvija se u automatiziranim proizvodnim procesima koje je takođe razvila kompanija “Välinge Innovation”.

Izvršni direktor Pervanovo Investa AB Darko Pervan zadovoljan je što je njegova firma nakon deset godina visokih troškova razvoja spremna povećati proizvodnju na bazi drvnog praha i predstaviti sledeću generaciju drvenih podova – učvršćeno drvo, čija je proizvodnja isplativa i ekološki prihvatljiva.

 

Nezavisne