Region

U CRNOJ GORI ZA ISTI PREKRŠAJ STARLETA PLATILA 500, A SVEŠTENIK 4.500 EVRA

Izvor: M. Sekulović

CRNOGORSKA starleta Sara Masoni, poznatija kao Soraja Vučelić (34) iz Bara posle sklapanja sporazuma sa Osnovnim državnim tužilaštvom u Pljevljima, kažnjena je sa 500 evra zbog kršenja privremenih mera za sprečavanje širenja virusa korona.

Soraja je sa drugaricom M. M. iz Podgorice uhapšena u nedelju u selu Borje, na Žabljaku, u vikendici jednog Nikšićanina, zbog sumnje da je počinila krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Slučaj starlete je pokazao nejednakost građana pred zakonima, odnosno dvojne aršine pravosuđa u Crnoj Gori, čak i tokom epidemije. Koliko je starleta privilegovana u odnosu na mnoge osuđena građane, najbolje se vidi iz slučaja paroha ulcinjskog Siniše Smiljića, koji je suprotno zabrani upravljao vozilom od Ulcinja prema Podgorici. Posle priznanja izvršenja krivičnog dela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, sporazumom sa tužilaštvom mu je utvrđena novčana kazna u iznosu od 4.500 evra!

Država propise posebno strogo tumači i tako razrezuje kazne u slučajevima sveštenika i vernika SPC, protiv kojih je tokom primene protivepidemijskih mera sproveden pravni progon. Policija je vernike presretala i evidentirala ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, kao i na nekoliko sahrana i verskih skupova u Crnoj Gori. Na udaru ove operacije našao se i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije koji je posle opela na sahrani istoričara Vlada Jovićevića ekspresno dobio poziv iz tužilaštva za saslušanje.

Zbog nepoštovanja privremenih mera uvedenih radi suzbijanja pandemije privedeno je i procesuirano više od hiljadu građana, od kojih je mnogima odrezana zatvorska kazna. Sedmorica mladića iz Kuča, poznata po učešću u nedavnim litijama, u jednomesečni zatvor poslata su po hitnom postupku, zbog toga što su boravili u jednoj vikendici na Kučkim koritima.