Hercegovina

Tužilaštvo: Svi učesnici u slučaju vršnjačkog nasilja biće ispitani

NEVESINJE – O slučaju vršnjačkog nasilja u nevesinjskoj Osnovnoj školi “Risto Proroković” policija je obavijestila nadležno Okružno tužilaštvo u Trebinju, odakle smo dobili potvrdu da je dežurni tužilac naložio Policijskoj stanici Nevesinje da uzmu obavještenja od svih maloljetnih lica koja mogu da pruže informacije u vezi sa događajima, te da se prikupe eventualni drugi materijalni dokazi do kojih dođu.

Scene vršnjačkog nasilja u nevesinjskoj Osnovnoj školi “Risto Proroković” koje su dospjele i na društvene mreže uznemirile su javnost, a naročito roditelje i stanovništvo Nevesinja, pa je ovo bila i glavna tema Foruma za bezbjednost zajednice koji je održan u Nevesinju.

Na Forumu je jednoglasno usvojeno da se počinioci vršnjačkog nasilja adekvatno kazne, shodno disciplinskim mjerama koje donosi Ministarstvo prosvjete i kulture RS, a koje su dužne provoditi sve škole, a školsko Nastavničko vijeće se obavezuje da do kraja provedu procedure ispitivanja ne samo ovog, nego i ranije registrovanog slučaja vršnjačkog nasilja u ovoj školi.

Od škole je zatraženo i da pojačaju preventivne mjere da do ovakvih incidenata ne bi ni dolazilo, odlučno odbacujući insinuacije da u gradu, pa i u školi, postoje zaštićeni i nedodirljivi, jer su se na društvenim mrežama pojavili napisi da su to djeca lokalnih moćnika, tajkuna, pa čak i nastavnika.

Takav stav je zauzela i direktorica škole Mara Šaran, ističući da škola kao i uvijek do sada osuđuje svaku vrstu nasilja i da u školi nema zaštićenih i nedodirivih.

“Nulta tolerancija je na bilo kakav oblik nasilja, tako da smo i ranije, a i u ovom slučaju preduzimamo sve preventivne mjere, odnosno, zakonom propisane procedure i mjere”, kazala je Šaran.

Za sada je izvjesno jedino to da akteri događaja neće sudski odgovarati jer su u pitanju maloljetnici mlađi od 14 godina, a u zakonu i ne postoji krivično djelo vršnjačko nasilje, ali se svakako moraju preduzeti određene mjere koje bi služile drugima za primjer.

Radi se o dva odjeljenja sedmog razreda osnovne škole, u jednom je prijavljeno nasilje nad četiri učenika od strane osam učenika, a u drugom odjeljenju izvršeno je nasilje nad jednim učenikom od strane drugog učenika, o čemu postoji video snimak.

Dvojica dječaka čija je tuča snimljena i za čije bi postavljanje na društvene  mreže takođe neko morao snositi odgovornost, navodno su školski drugovi koji su i toga dana zajedno otišli u školu, ali su se i nakon tuče, koja se desila prije mjesec dana, a tek nedavno dospjela na društvene mreže, njih dvojica nastavili družiti.

“Naloženo je da se postupi po nalogu Tužilaštva i da se identifikuju sva lica sa snimka i da od djece u prisustvu roditelja i socijalnih radnika budu uzete izjave i da se izuzmu dokazi u ovom slučaju. Nakon tih radnji Tužilaštvo će preduzeti naredne korake”, kazao je portparol Tužilaštva Srđan Vukanović za Top portal.

 

 

Nezavisne