Republika Srpska

Turističkoj agenciji oko 2 mil. KM za nabavku maski?!

Izvor:  RTV BN

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske sklopio je ugovor vrijedan 1.880.500 konvertibilnih maraka, za nabavku zaštitne medicinske opreme koja se koristi za sprečavanje i suzbijanje širenja korona virusa na teritoriji Republike Srpske.

I ništa ne bi bilo sporno da taj posao nije dobila i turistička organizacija Travel For Fun iz Banjaluke. Postupak javne nabavke je sproveden putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja.

Iz Instituta objašnjavaju da su sproveli postupak sa konzorcijumom u kome učestvuju firma Promeding d.o.o. iz Laktaša, i navedena turistička organizacija.

“U nabavci zaštitne medicinske opreme je učestvovao Travel4Fun, ali kao član grupe ponuđača koju, osim imenovanog, čini i registrovani veleprometnik medicinskim sredstvima, Promeding d.o.o. Laktaši” – poručuju iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Kako nam je nezvanično potvrđeno iz Agencije za lijekove BiH, navedena turistička organizacija nije registrovana za promet lijekova, a kada se posjeti njihova zvanična stranica vidljivo je da se bave organizacijom putovanja.

Jedina veza za COVID –om 19, barem na zvaničnoj stranici, je preporuka za filmove koji se mogu pogledati u izolaciji.

Na pitanje po kom osnovu je jedna turistička organizacija dobila milionski iznos za nabavku medicinske zaštitne opreme, iz Instituta za javno zdravstvo RS odgovaraju.

“Isto tako, zemlje EU i Turska iznenada su zabranile izvoz zaštitne medicinske opreme koju smo već imali ugovorenu, tako da je avionski transport robe iz Kine bila jedina mogućnost za pribavljanje hitno neophodne medicinske zaštitne robe, a istu je na osnovu drugih ranije ugovorenih poslova mogao obezbijediti Travel4Fun”, poručuju iz Instituta.

Iz opozicije poručuju da je ovakav posao i način na koji je sklopljen dokaz da pojedincima ni tragedija nije prepreka za malverzacije.

“Kakve veze ima jedna turistička organizacija sa nabavkom medicinske opreme. Ovo je krivično djelo, jer spada u zloupotrebu položaja”, kaže Draško Stanivuković.

Direktor turističke agencije Travel for Fun je Saša Marković, bivši rukovodilac Omladinskog komunikativnog centra koji je trenutno pod ključem i, kako nam je potvrđeno, u dugovima.

Marković nije želio pred kameru, a u kratkom telefonskom razgovoru nam je poručio da je sve urađeno po zakonu.

 BN TV