Region

Tiodorović otkrio kako ćemo slaviti Novu godinu i Božić

Epidemiolog i član Kriznog štaba Srbije prof. dr Branislav Tiodorović u razgovoru za “Blic” dao je ne baš optimističnu prognozu epidemiološke situacije u Srbiji tokom narednih mjeseci.

S obzirom na to da idu brojne proslave, Nova godina, Božić i šta močemo da očekujemo, Tiodorović je rekao da nema drugog načina nego da se ponašamo u skladu sa trenutnom situacijom, a to je da ne zaboravimo na oprez i na zdravlje.

“Najbolje bi bilo da se u kratkom vremenu vakciniše što veći broj ljudi . I da postignemo što veći zaštitni bedem, da vakcinišemo još 30 odsto ljudi. Ali da li je to moguće, ja u to ne vjerujem. Počelo je da raste interesovanje za vakcinaciju zbog ovih kovid propusnica, može da se to održava i dalje, ali to je sve u granicama onoga što narod prihvata. Ali to neće povećati više od 10 do 15 odsto, ali to je nedovoljno”, kazao je on i dodao:

– Što se slava i proslava tiče, bilo bi dobro da makar kao prošle godine, slavimo u porodičnim uslovima što slave i jesu zapravo, porodični skupovi. Da se ne dešavaju velika okupljanjima. Bez kafana, bez restorana. To najvjerovatnije važi i za Novu godinu. Bio sam optimista, govorio sam da je moguće da ćemo biti slobodniji, ali nažalost pokazalo se da taj optimizam nije realan – rekao je Tiodorović za “Blic“.