Svijet

Talibani preuzeli vlast, evakuacija stranaca u Kabulu

Talibani kasno sinoć podigli zastavu na predsedničkoj palati u Kabulu, javila je televizija Al Džazira.

Katarska televizija emitovala je ranije snimak na kojem se vidi kako talibanski komandanti i vojnici slave pobedu u hodnicima rezidencije i kancelariji predsednika Avganistana Ašrafa Ganija, koji je napustio zemlju. Talibani su saopštili i da su preuzeli odgovornost za bezbednost predsedničke palate, prenosi Tass.

Talibani su preuzeli i kontrolu nad glavnim sedištem državne televizije, odakle su se uživo obratili građanima, a njihove jedinice su počele da pristižu u Kabul i iz drugih delova Avganistana.

Izvor agencije Tas s u glavnom gradu Avganistana rekao je da se na ulicama povremeno čuju pucnji i da se koristi teško naoružanje. Prema njegovim rečima, čuju se i eksplozije, ali su informacije o događajima u gradu oskudne jer je preporučeno da se kuće ne napuštaju.

Izvor je dodao da vojni transportni avioni, najverovatnije američki, otprilike svakih 50 minuta uzleću sa aerodroma u Kabulu.

Podsetimo, talibani su u nedelju saopštili da kontrolišu celu teritoriju Avganistana, a predsednik te zemlje Ašraf Gani napustio je zemlju. Isto je pokušalo na desetine hiljada Avganistanaca.

Stejt department: Evakuisali smo svo osobolje

Stejt department saopštio kasno sinoć da je svo osoblje američke ambasade u Kabulu bezbedno evakuisano do međunarodnog aerodroma “Hamid Karzai”. Portparol Stejt departmenta Ned Prajs je potvrdio da područje oko aerodroma obezbeđuje američka vojska, prenosi Rojters.

 

 

(B92/Tanjug)