Svijet

TAJFUN POGODIO JAPAN, ZEMLJOTRES KOD HONŠUA Više od 50 povređenih, četvoro nestalih, otkazano 600 letova

Više od 50 osoba je povređeno, a četiri se vode kao nestale u tajfunu Haišen koji je pogodio ostrvo Kjušu na jugozapadu zemlje i koji je uzrokovao nestanak struje i blokadu saobraćaja.

U klizištu na jednom gradilištu u selu Šiba muškarac star oko 70 godina je polomio rebra, dok se njegova supruga (60) i sin (30), kao i dva radnika iz Vijetnama, vode kao nestali.

Tajfun pogodio Japan - Fukuoka

Povređeno je oko 55 osoba, dok je oko 475.000 domaćinstava u Kagošimi i Nagasakiju ostalo bez struje. Jedan muškarac zadobio je frakturu lobanje kada je pao sa krova garaže u okrugu Oita, dok su četiri osobe zadobile lakše povrede kada je pao prozor u centru za evakuaciju u okrugu Nagasaki.

Iako je tajfun stigao do Korejskog poluostrva, zvaničnici upozoravaju na obilne padavine, snažne vetrove i visoku plimu u pojedinim delovima zemlje. Tajfun je na Korejskom poluostrvu prvo stigao do južnokorejskog grada Ulsan, a zbog jakih udara vetra oko 5.000 domaćinstava je ostalo bez struje.

Tajfun pogodio Japan - Kagošima

Železnički saobraćaj je pomeren za utorak, a otkazan je i veliki broj avionskih letova. Oko 600 putničkih letova otkazano je u Japanu od juče nakon što se tajfun približio jugozapadnim delovima zemlje, javio je nacionalni medijski servis NHK.

“Avio prevoznici su otkazali 528 letova u nedelju, uglavnom u južnim delovima Kjušua i Okinave”, navodi se u izveštaju i dodaje da se dodatna otkazivanja očekuju i danas. Zabranjen je ulazak u nacionalne parkove, a obustavljen je i železnički saobraćaj.

Tajfun pogodio Japan - Mijazaki

Japanski premijer Šinzo Abe sazvao je juče vanrednu sednicu Vlade da bi podelio zadatke radi zaštite svih građana u pogođenom području.

Na trasi tajfuna je i Severna Koreja gde se očekuje da tajfun stigne u popodnevnim satima. U Južnoj Koreji je povređeno više od 20 osoba, a zvaničnici su upozorili na obilne kiše i jake vetrove. Dodaje se da su poplavljeni putevi u Ulsanu, kao i primorski gradovi poput Busana, Sokhoa i Gangneunga.

Tajfun pogodio Japan - Fukuoka

Tajfun Haišen, što na kineskom jeziku znači “bog mora” primorao je zvaničnike južnokorejske nuklearke da obustave rad, a kaoo je saopstila kompanija koja upravlja tim objektom nema opasnosti od radijacije, prenosi Jonhap.

Izvor: Blic.rs