Svijet

SZO odbijen ulazak u Vuhan da istraži porijeklo virusa

Timu Svetske zdravstvene organizacije koji je trebalo da istraži poreklo kovida 19 u Vuhanu uskraćen je ulazak u Kinu.

Dvoje članova već je bilo na putu ka toj zemlji, ali se jedan od njih vratio nazad, dok je drugi član u tranzitu u trećoj zemlji. SZO je saopštila da je nastao problem oko viza.

Peking i SZO su, posle višemesečnih pregovora, u decembru dogovorili dugo očekivanu istragu.

Virus je prvi put otkriven u Vuhanu krajem 2019. godine, a početak širenja zaraze povezan je s pijacom.

Šef SZO Tedros Adanom Gebrejesus rekao je da je “veoma razočaran” time što Kina još nije završila dozvole za dolazak tima “s obzirom na to da su dva člana već započela putovanja, a drugi nisu mogli da krenu u poslednjem trenutku”.

Sve informacije o pandemiji koronavirusa iz minuta u minut pratite na LIVE blogu na B92.net.

Oglasio se Peking
Kina je danas potvrdila da još pregovara sa Svetskom zdravstvenom organizacijom o datumima i planu posete međunarodnih stručnjaka koji istražuju poreklo kovida 19, nakon što je šef ove svetske organizacije kritikovao Peking zbog nedovršavanja dozvola za misiju.

Kineski stav o istraživanju porekla pandemije “uvek je bio otvoren i odgovoran“, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Hua Čuning, na konferenciji za štampu,prenosi AP.

Ona je naglasila da je “moguće da je došlo do nesporazuma” i da “nema potrebe da se to pitanje produbljuje “

“Problem porekla je vrlo složen. Kako bi se osiguralo da rad međunarodne ekspertske grupe u Kini bude uspešan i da bi se izvršile potrebne procedure i relevantni konkretni planovi, obe strane moraju još da razgovaraju o tome”, rekla je Hu.

 

 

(Tanjug)