Svijet

SZO apeluje: Otkažite odmore, omikron se širi

SZO pozvala ljude da otkažu neke od svojih planova za odmor kako bi zaštitili javno zdravlje pošto se omikron varijanta širi globalno.

“Otkazan događaj je bolji od ugašenog života”, izjavio je direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus, dodajući da se moraju doneti “teške odluke”, prenosi BBC.

Svima nama je dosta ove pandemije. Svi želimo da provodimo vreme sa prijateljima i porodicom. Svi želimo da se vratimo u normalu. Najbrži način da to uradimo je da svi mi, lideri i pojedinci, donesemo teške odluke koje moraju biti napravljene kako bismo zaštitili sebe i druge”, izjavio je direktor SZO.

“U nekim slučajevima to će značiti otkazivanje ili odlaganje događaja. Bolje je otkazati sada i slaviti kasnije nego slaviti sada i tugovati kasnije”, poručio je Tedros.

Njegovi komentari su usledili nakon što su zdravstveni stručnjaci proglasili omikron dominantnom varijantom u SAD.

Tedros je dodao da sada postoje dokazi da se ova varijanta “širi znatno brže od delte” i da izaziva infekcije kod ljudi koji su već vakcinisani ili koji su se oporavili od kovida-19.

Takođe je naglasio da bi pandemija mogla biti okončana 2022. godine ako bi se obezbedilo da 70 odsto stanovništva u svakoj zemlji sveta bude vakcinisano do sredine sledeće godine.

Dodaje i da se Kina, u kojoj je, kako se veruje, epidemija počela 2019. godine, mora javiti sa relevantnim podacima i informacijama.

“Moramo da nastavimo dok ne saznamo poreklo, moramo da se trudimo snažnije jer treba da učimo iz onoga što se ovog puta dogodilo kako bismo bili bolji u budućnosti”, zaključio je Tedros.

U 2021. umrlo preko 3,3 miliona, ali broj je još veći

Gebrejesus je izjavio i da je u 2021. godini od koronavirusa umrlo više od 3,3 miliona ljudi. Gebrejesus je ukazao da je to više smrtnih slučajeva nego u 2020. godini od HIV-a, malarije i tuberkuloze, prenosi Tass.

Dodao je da taj broj ne obuhvata neprijavljene smrtne slučajeve od koronavirusa i milione smrtnih slučajeva zbog poremećaja u pružanju zdravstvenih usluga nastalih zbog pandemije.

Prema podacima SZO, do 17. decembra u svetu je od početka pandemije potvrđeno 271.963.258 slučajeva koronavirusa, a umrlo je ukupno 5.331.019 ljudi.

 

 

Tanjug