Svijet

SW: Rusi pokušavaju da opkole Kijev i zauzmu Harkov, Ukrajinci se dobro drže

Čini se da ruski komandanti više vole da otvore nove linije napredovanja za svoje pukove, ali nisu uspeli da ostvare značajnu sinergiju ka postizanju istog cilja. Takođe su nastavili da sprovode operacije u južnoj Ukrajini duž tri različite ose, umesto da se koncentrišu na jednu ili pokušavaju da se međusobno podržavaju.

Institut za proučavanje ratovanja (SW) objavio je detaljnu analizu ruske vojne kampanje na Ukrajinu.

Ruska vojska je nastavila sa svojim neuspešnim pokušajima da opkoli Kijev i zauzme Harkov. Rusi su nastavili da napadaju “u komadima”, angažujući nekoliko bataljonskih taktičkih grupa u isto vreme, umesto da koncentrišu nadmoćnu snagu za postizanje odlučujućih efekata, navodi se u analizi sukoba koju je napravio Institut za proučavanje rata (SW).

Čini se da ruski komandanti više vole da otvore nove linije napredovanja za svoje pukove, ali nisu uspeli da ostvare značajnu sinergiju ka postizanju istog cilja. Takođe su nastavili da sprovode operacije u južnoj Ukrajini duž tri različite ose, umesto da se koncentrišu na jednu ili pokušavaju da se međusobno podržavaju.

Ovi neuspesi osnovne operativne veštine – što je dugo bila jača strana sovjetske vojske i koja se detaljno prozučavala na ruskim vojnim akademijama – ostaju neobjašnjivi kao i neuspeh ruske vojske da stekne superiornost u vazduhu ili bar da prizemlji ukrajinsko vazduhoplovstvo.

Ruska konvencionalna vojska i dalje ima loše rezultate, iako bi i dalje mogla da iscrpi i porazi konvencionalnu ukrajinsku vojsku čistom silom brojeva i brutalnosti. Početne naznake da Rusija mobiliše pojačanja čak iz Tihog okeana zabrinjavaju u ovom pogledu. Te indicije takođe sugerišu, međutim, da je ruski Generalštab zaključio da će snage koje je prvobitno koncentrisao za invaziju na Ukrajinu biti nedovoljne za postizanje vojnih ciljeva Moskve.

Operacije oko Kijeva ostaju glavni napor Rusije. Ruske trupe takođe nastavljaju tri podupiruća nastojanja, jedan da zauzmu Harkov, jedan da zauzmu Marijupolj i obezbede “kopneni most“ koji povezuje Rostov na Donu sa Krimom, a jedan da obezbedi Herson i postavi uslove za vožnju na zapad prema Mikolajevu i Odesi.

Ruski napad na Kijev se verovatno sastoji od glavnog napora usmerenog na zaokruživanje i konačno opkoljavanje grada sa zapada i podupirućeg napora duž pravca od Černigova i Sumija da ga opkoli sa istoka.

Ruske snage na jugu nastavile su ofanzivne operacije prema Mikolajevu 3. marta nakon što su 2. marta obezbedile Herson, ali izgleda da ne predstavljaju neposrednu opasnost za Odesu. Ruske snage verovatno nastoje da primoraju Marijupolj da kapitulira uništavanjem kritične civilne infrastrukture i ubijanjem civila kako bi stvorile humanitarnu katastrofu – pristup koji su ruske snage više puta koristile u Siriji.

Ključni zaključci SW

– Ruske snage su otvorile novu liniju napredovanja iz Belorusije na jug prema Žitomirskoj oblasti, zapadno od Kijeva, dok su ruske snage koje su pokušavale da opkole Kijev sa severozapada bile potisnute dalje na zapad odlučnim ukrajinskim otporom i kontranapadima. Ruske snage će imati problema da uopšte završe opkoljavanje Kijeva ako budu morale da napreduju obilaznim putevima što dalje od centra grada kakve sada koriste.

– Ruske snage na istočnoj obali reke Dnjepar i dalje nisu u stanju da obezbede važan grad Černigov ili da probiju ukrajinsku odbranu u severoistočnom predgrađu Kijeva.

– Ruske kopnene snage su ostale relativno statične u blizini Harkova dok ruska artiljerija, vazdušno i raketno bombardovanje izazivaju razaranja u gradu. Ukrajinska vojska ukazuje da će ruska formacija veličine puka pokušati da obuhvati ili zaobiđe Harkov u narednim danima. Slični pokušaji Rusije u takvim operacijama na drugim mestima u Ukrajini čine uspeh takvog poduhvata u takvim razmerama malo verovatnim.

– Ruske snage još jednom pokušavaju da otvore liniju napredovanja kroz severnu Lugansku oblast, verovatno da bi pomogle napore u Harkovu ili, kako ocenjuje ukrajinski Generalštab, da probiju Dnjepar i Zaprožje. Ruske snage koje su trenutno prijavljene da su uključene u tu akciju su suviše male da bi uspešno napale bilo koji grad i verovatno su nedovoljne da same izdrže dugu vožnju.

– Ruske trupe su opkolile Marijupolj i brutalno ga napadaju da bi primorale njegovu kapitulaciju ili ga uništile.

– Gradonačelnik Hersona se uslovno predao Rusima, dozvoljavajući ruskim snagama da obnove napredovanje na Nikolajev, što su i učinili. Ukrajinska vojska je ipak navodno porazila pokušaj ruskog vazdušnog napada da zauzme aerodrom u blizini Mikolajeva.

 

(Kurir.rs Foto: Kurir)