Sport

Sud otkrio razloge za deportaciju Novaka Ðokovića

Federalni sud Australije jutros je, pet dana nakon što je svetski teniser broj jedan Novak Ðoković deportovan iz Australije, obelodanio razloge za takvu odluku.

Naime, glavni sudija Federalnog suda DŽejms Olsop se nakratko obratio u 16.15 časova po australijskom vremenu, navodeći da ima ovlašćenje da objavi pune razloge za odluku da se odbaci Ðokovićeva žalba na deportaciju, prenosi australijski list “Herald san”.

U obrazloženju suda se navodi da nije “iracionalno ili nelogično” da ministar zaključi da je Ðokovićevo prisustvo u Australiji moglo da ugrozi zajednicu, čak i ako drugi nisu imali takav stav.

“Vodila se velika debata o tome kako pristupiti ministrovoj izjavi o razlozima u ovom slučaju. Ne smatramo da je razrešenje te debate neophodno da bismo došli do stavova koje imamo. Ministar nije bio dužan da navodi razloge za odbijanje vize, ali je to učinio”, navodi se između ostalog u obrazloženju suda.

Sud, međutim, ističe još detalj, a to je da je “parlament jasno stavio do znanja u članu 116 da ministar može da poništi vizu ako smatra da prisustvo njenog nosioca u Australiji može predstavljati rizik po zdravlje ili red australijske zajednice”.

Sudija Olsop je priznao da je postojala podrška Ðokoviću da ostane u Australiji i da je on “osoba sa dobrim ugledom” koja nije pokušala da krši australijske zakone.

On je, međutim, odbacio sugestije da će ukidanje vize Ðokoviću naštetiti ekonomskim interesima Australije i ugroziti održivost Australijan opena.

 

Tanjug