Medicina

Studija Univerziteta u Glasgowu: Virus prehlade štiti od korone

Virusi koji uzrokuju prehladu u ljudskom organizmu će nadjačati i blokirati repliciranje korona virusa, pokazuje studija škotskih naučnika.

Imunosni odgovor na običnu, blagu prehladu, može osigurati neki nivo privremene zaštite protiv korona virusa (EPA)

Nova studija Univerziteta u Glasgowu pokazala je da se virusi koji uzrokuju običnu prehladu uspješno nadmeću s novim korona virusom i istjeruju ga iz ljudskog respiratornog sistema.

Virusi koji uzrokuju prehladu nazivaju se rino virusima i u ljudskom će organizmu, po studiji škotskih naučnika, nadjačati i blokirati repliciranje virusa SARS-CoV-2, uzročnika COVID-a 19.

Procjenjuje se da su rino virusi odgovorni za 40 posto običnih prehlada, kratke i bezazlene bolesti, prenosi Hina.

Virusi se nadmeću za preživljavanje u svojim domaćinima, ali neki od njih mogu biti u suživotu s drugima. Primjerice, adeno virusi mogu dijeliti kuću (ljudsku stanicu) s drugim virusima.

Blokirao repliciranje korona virusa

Međutim, virusi gripe ili obične prehlade usamljeni su ratnici. Napadaju ljudsku stanicu sami i sami u njoj žele i ostati.

Znajući to, naučnici Univerziteta u Glasgowu napravili su repliku ljudskog respiratornog sistema koji korona virus koristi za useljavanje u organizam. Potom su oba virusa umetnuli u replicirani dišni sistem i pustili ih da slobodno napadaju stanice.

Kad su oba virusa puštena istovremeno, “rino virus je aktivirao prirodni imunosni odgovor koji je blokirao repliciranje korona virusa u ljudskom respiratornom epitelu”, kazao je voditelj istraživanja Pablo Murcia.

To znači da je respiratorni sistem bio inficiran samo prehladom.

Nekoliko dana

Kad je rino virus pušten s 24 sata prednosti, korona virus nije imao šanse. Čak i u obrnutoj situaciji, kad je korona virus dobio dan prednosti za kolonizaciju, rino virus je stigao kasnije i svejedno ‘istjerao’ SARS-CoV-2 iz stanica.

Zaključak je jednostavan, SARS-CoV-2 u izravnom sukobu s rino virusom nema izgleda.

“To znači da imunosni odgovor na običnu, blagu prehladu, može osigurati neki nivo privremene zaštite protiv korona virusa”, rekao je profesor Murcia.

Nažalost, imunosni odgovor na prehladu jenjava nekoliko dana nakon završetka bolesti, a SARS-CoV-2 tada može napasti organizam.

Premda se ova spoznaja može koristiti u razvoju strategija protiv COVID-a 19, škotski naučnici napominju da je dotad “vakcinisanje najbolja zaštita protiv COVID-a 19”

 

Agencije