Svijet

SRPSKI DIPLOMATA META: Ambasador BiH u Kanadi o zastavi na pola koplja povodom Dana žalosti

Izvor:  Novosti
NAKON što je ministarka inostranih poslova Bisera Turković, inače član SDA, bez ikakve saglasnosti sa Savetom ministara BiH naredila da diplomatsko–konzularna predstavništvima BiH po celom svetu 11. jula moraju spustiti zastave na pola koplja povodom Dana žalosti u BiH zbog zločina u Srebrenici, na meti Bošnjaka su se našli ambasadori koji ovo nisu uradili, a među njima i ambasador BiH u Kanadi Marko Milisav.

On kaže da nije postupio po instrukciji ministarke Turković, s obzirom na činjenicu da je tu odluku donela samoinicijativno, te da ne postoji odluka Saveta ministara koja bi bila obavezujuća. Milisav je istakao da se diplomatsko-konzularna mreža ne može staviti u funkciju jednog naroda i da se upravo takvim zloupotrebama narušava ugled BiH.

– Sviđalo se to nekome ili ne, BiH je zemlja tri konstitutivna naroda, a ne samo jednog i sve odluke moraju se donositi konsenzusom – poručio je Milisav. – Kao ambasador jedino sam dužan, a to je i moj stav i lično opredeljenje, da zastupam usaglašene odluke i interese sva tri naroda. Možda su pojedinci u Federaciji BiH od nekih prethodnih ambasadora navikli na podaničko ponašanje i drugačiji stav, ali ja sam imenovan na predlog srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i samo me on može pozvati na odgovornost.

Kada je reč o samoj zastavi, rekao je ambasador BiH u Kanadi, ona nije uklonjena na taj dan, kako to tvrde pojedinci, već je zajedno sa kopljem otkinuta za vreme nedavne oluje u Otavi i biće vraćena kada bude završen proces nabavke i postavljanja jarbola.

Ambasador Marko Milisav

 

Milisav je naglasio da je zbog neprofesionalnih tekstova načinjenih bez provere činjenica, objavljenih u pojedinim federalnim medijima, njegova porodica je izložena pretnjama i neukusnim komentarima ekstremističkih bošnjačkih organizacija.

Naime, pojedini federalni mediji su objavili da u Ambasadi BiH u Otavi “ne samo da nije spuštena zastava, već je taj dan potpuno uklonjena”.

Bošnjaci koji žive u Kanadi su obilazili ambasadu u Otavi i nakon toga su pisali na društvenim mrežama uvredljive komentare protiv ambasadora Milisava zato što nema zastave BiH na pola koplja. Niko nije proverio u ambasadi zbog čega nema jarbola na kojem stoji zastava ispred ambasade.