Region

Srbija zatvara sve osim prehrane, apoteka i pumpi

– Na sednici Kriznog štaba u Srbiji donesena odluka da se sve osim prehrane, apoteka i pumpi zatvara u ponoć. Očekuje se rast broja zaraženih.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio da je epidemiološka situacija nepovoljna i da medicinski dio štaba očekuje da će broj novozaraženih rasti. Zatvara se sve osim prehrane, apoteka i pumpi. Srednje škole ostaju na onlajn nastavi, a od ponedeljeka i stariji osnovci.

Sve mjere stupaju na snagu u ponoć, rekao je Gojković i dodao da će detaljnije mjere koje se odnose na mjere koje bi trebalo da se primenjuju od ponedeljka, dodatno i detaljno biti saopštene u nedelju.

Sve kulturne i slične manifestacije tokom vikenda – biće suspendovane. Detaljno će se sa ministarstvom sporta regulisati šta će se dogoditi sa unaprijed zakazanim sportskim takmičenjima, koja će, ako moraju, ipak biti održana, ali bez publike.

Upitan da li se sada vide efekti mjera donetih prethodnog vikenda, kaže da se svaki efekat vidi tek nakon dve nedelje, ali dodaje da je najvažnije da se sada nastavi vakcinacija stanovništva. I ta vakcinacija može, kako objašnjava, biti ugrožena jer broj obolelih raste, a očekuje se i da će dalje rasti.

Upitan zašto nije sve zatvoreno na deset dana, kao što su ljekari tražili i deo medicinskog štaba, Gojković kaže da će za vikend biti onako kako je traženo, ali da će tokom vikenda biti dodatno analizirana cjelokupna situacija.

Prema njegovim rečima, svugde u svijetu je primetan trend, da se i kada se sve zatvori, pa potom otvori, dolazi do novog rasta broja zaraženih.

“Ili ćemo se svi zarazili, pa opet imati ovo što sad imamo, ili ćemo mjerama i aktivnim pristupom i vakcinacijom uspjeti da se izborimo s virusom”, poručio je on.

Na pitanje da li je medicinski deo Kriznog štaba zadovoljan ovim mjerama, on je rekao da su oni tražili da se sve zatvori i na 14 dana i da to nije tajna.

 

(B92)