Republika Srpska

Spremaju se prijave protiv direktora policije Srpske

Ta lica sada, kako tvrde, spremaju medicinsku dokumentaciju i prijavljuju nadležnim tužilaštvima direktora policije i nadležne u MUP-u za premlaćivanje, mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja.

– U nedavnoj policijskoj akciji, izvedenoj 26. marta na području Banjaluke koju je vodio direktor policije Siniša Kostrešević zajedno sa načelnikom Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala Mladena Marića postojao je spisak od 40-ak bezbjednosno interesantnih lica, koje je trebalo uhapsiti, tvrde dobro upućeni izvori.

Akcija je izvedena u sklopu rasvjetljavanja ubistva načelnika kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor Radenka Bašić. Kako saznajemo znatan broj traženih lica nije pronađen na traženim adresama prebivališta, jer su uspjeli da pobjegnu prije dolaska policije.

Samu akciju tog dana najavio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je kazao “borba počinje večeras u Banjaluci”. Iako Dodik po zakonu nema pravo da se miješa u rad bilo koje institucije u Republici Srpskoj, a pogotovo Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, za jedne to je bio znak da se pojedinci sklone od policijske akcije, a za druge da se nezakonito umiješao u istražne radnje koje provode nadležne institucije u vezi ubistva Bašića u Prijedoru.

Takođe, izvori iz tužilaštva se tvrdili da nisu bili uključeni u tu policijsku akciju.

Prema našem saznanju, određeni broj lica koja su hapšena te noći naknadno se javljao na bolničko liječenje sa tjelesnim povredama i rasjekotinama, od kojih su neke bile i teže prirode.

Ta lica sada, kako tvrde, spremaju medicinsku dokumentaciju i prijavljuju nadležnim tužilaštvima direktora policije i nadležne u MUP-u za premlaćivanje, mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja.

Isto tako, kako tvrde, prijava ide i unutrašnjoj kontroli MUP RS, kao I instituciji ombudsmenu za ljudska prava.

Zvaničnih informacija  o ovome još uvijek nema, a nezvanični izvori tvrde da su pojedinci angažovali i advokate da ih zastupaju u ovim slučajevima, gdje je došlo, kako tvrde, do prekoračenja upotrebe sile tokom policijskih postupanja te noći.

 

(BN)