Zanimljivosti

Spavate li bez odjeće? Evo zašto bi trebalo da počnete!

98955137

Odbacite svoje stare spavaćice i pidžame i poslušajte savjete naučnika koji kažu da je mnogo bolje spavati go. Ne samo da je mnogo lakše prepustiti se strastima u krevetu ako vam odjeća ne stoji na putu, već je to dobro i za vaše zdravlje. Evo i zašto.

1. Poboljšavate kvalitet sna

Zahvaljujući  sporoj evoluciji, ljudskom tijelu je neophodno da se ohladi za udoban san. Ako nosite odjeću, održavate toplotu tela, što je dobro za dan, ali ne i tokom noći. Lakše se hladite kada odbacite pidžamu, što pomaže tijelu da se kvalitetnije i bolje naspava. Ako vas nešto noću sputava i grije, može se desiti da se budite tokom spavanja jer mozak sam shvata da nešto nije kako treba i alarmira tijelo da ustanete i provjerite šta se dešava. To će vam donjeti neprospavane noći i buđenje u znoju, a to svakako ne želite.

2. Muškarci su mnogo zdraviji ako nisu sputani tokom noći

Doktor Brian Steixer kaže da nošenje veša tokom noći pomaže da se rašire bakterije zbog toplote i da se koža lakše inficira i iritira ako nosite bokserice tokom spavanja. Zato je za lakše disanje ‘tamo dole’ muškarcima mnogo bolje da spavaju ‘kao od majke rođeni’. Također, tokom noći spavanje bez odjeće održava temperaturu testisa na 35 stepeni, što je savršena temperatura za zdravu spermu. Tako da ovo ima i prednosti kada je reprodukcija u pitanju.

3. Bićete mršaviji

Kako tijelo ostaje hladnije tokom noći ako niste u spavaćici, to doprinosi ne samo kvalitetnijem snu, već vi na ovaj način također poboljašavate proizvodnju ljudskog hormona rasta, odnosno HGH-a. Ovaj hormon je veoma važan za pravilni metabolizam, a jači metabolizam sprječava gomilanje kilograma.

4. Odlično je za vaš seksualni život

Oksitocin je hormon koji luči hipotalamus i skladišti se u hipofizi, i verovatno je najbolji molekul na svetu. Smanjuje stres, igra veoma važnu ulogu kod intimnosti, vezivanja za nekog i seksualnosti. Kada u krevetu nekog dodirnete svojom golom kožom, oksitocin se odmah luči, čineći da se osetite blisko sa partnerom. Ovaj hormon takođe inicira želju za seksom, što je veoma korisno s obzirom da ležite goli sa nekim u krevetu.

5. Vaša koža se čisti

Spavanje bez odjeće vas, također, čini i mlađim. Hladnije tijelo tokom noći doprinosi da bolje djeluju hormoni protiv starenja i hranljivi hormoni poput HGA i DHEA. Ako vam je prevruće tokom noći, lako ćete poremetiti san, što smanjuje proizvodnju ovih značajnih hormona, te ćete teže duže ostati mlađi. Također, spavanje bez pidžame omogućava da koža diše,  a time se čiste akne ili upale na tijelu.

Zato razmislite još jednom prije nego što uvečer obučete spavaćicu ili bokserice. Jer gde drugo možete biti slobodni i goli nekoliko sati bez da ikome smetate, a da pritom podmlađujete kožu i mršavite!

 

Maxim.com