Svijet

“Skandal sa ikonom” glavna vijest medija u Ukrajini

Ukrajinski mediji danas bruje o “skandalu na Balkanu” a tiče se pravoslavne ikone koju je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, tvrdeći da je skandal izazvala ruska strana.

Portal Depo.ua prenosi BBC-evu priču o ikoni koja je stara 300 godina koju je Dodik poklonio Lavrovu 14. decembra te dodaje medijske tvrdnje da je ikona “pronađena u Lugansku” u Ukrajini.

Ukrajinski mediji prenose i izjavu portparola ministarstva spoljnih poslova te države koji je 16. decembra izjavio da su oni upoznati sa situacijom te da je ukrajinsko veleposlanstvo poslalo službenu notu Ministarstvu spoljnih poslova BiH tražeći objašnjenje i detaljne informacije o porijeklu ikone i okolnostima slučaja.

Ukrajinska strana takođe očekuje i sastanak sa zvaničnicima Ministarstva spoljnih poslova BiH koji se treba održati u narednim danima, rekao je potparol Oleg Nikolenko koji je dodao da su o skandalu prvo saznali iz medija.

Kako je izvijestio ukrajinski portal “Apostrophe”, ukrajinska vojska je 2019. godine u mjestu Širokino, Donjecka regija, otkrila vrijednu zbirku umjetničkih djela koja su se smatrala izgubljenim.

(N1)