BiH

SIPA privela Zorana Mamića, čeka ga sudsko ročište

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su pod kontrolu stavili Zorana Mamića za kojim je zagrebački Interpol nedavno raspisao međunarodnu potjernicu.

Iako iz SIPA-e nisu mogli komentarisati ovaj slučaj, Klix.ba saznaje da je Mamić priveden jutros u Međugorju i da je već na putu za Sud BiH gdje će mu biti održano ročište.
Prema zakonskoj proceduri, Mamić će biti priveden u Sud BiH, gdje bi esktradicioni sudija trebao utvrditi koje dokumente posjeduje.

Ukoliko ima validne dokumente o posjedovanju bh. državljanstva, Mamić u skladu sa zakonskim propisima neće do daljnjeg moći biti izručen Hrvatskoj.

U slučaju da je Hrvatska raspisala potjernicu za osobom koja nema državljanstvo BiH, slučaj bi išao prema Ministarstvu pravde BiH i Republika Hrvatska bi tada imala rok od 40 dana da BiH, odnosno Ministarstvu pravde, dostavi potrebnu dokumentaciju za ekstradiciju hrvatskog državljanina. Tada bi ministar pravde Bosne i Hercegovine donio odluku o izručenju.

Identičnu proceduru prošao je njegov brat Zdravko koji je takođe proglašen bjeguncem od hrvatskog pravosuđa i koji je utočište pronašao u BiH.

Zoran Mamić je pravosnažno je osuđen na 4 godine i 8 mjeseci zatvora zbog izvlačenja novca iz fudbalskog kluba Dinamo. Na potjernici stoje njegovo ime i prezime, datum i mjesto rođenja te državljanstvo (Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine).

 

Klix