Svijet

Sberbanka odlazi iz Centralne i Istočne Evrope

– Sberbank Europe potpisala je ugovor sa AIK Bankom Beograd, Gorenjskom bankom Kranj i Agri Europe Cyprus Limited, za prodaju svojih banaka u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Mađarskoj, Srbiji i Sloveniji čija ukupna aktiva je 7,3 milijarde evra, posluju kroz 162 poslovnice i pružaju usluge za oko 600 hiljada klijenata, saopšteno je iz Sberbanke.

Kako se navodi, Sberbank Europe AG odlučila je smanjiti svoje prisustvo u centralnoj i istočnoj Evropi kako bi se fokusirala na ostala ključna tržišta i istražila nove poslovne modele.

Dodali su kako Sberbank iz Češke Republike ostaje u vlasništvu Sberbank Europe i nastavlja sa svojim sadašnjim poslovnim modelom.

“Sa stanovišta Sberbank Europe AG, nakon detaljne analize i u poređenju sa drugim izvodljivim opcijama, transakcija sa AIK bankom, Gorenjskom bankom i Agri Europe Cyprus Limited, pokazala se najatraktivnijom. Kupci imaju široko rasprostranjeno poslovno prisustvo u regionu kao i jasnu viziju budućeg razvoja, koja podržava dalji rast banaka i osigurava da klijenti i dalje dobijaju usluge visokog kvaliteta“, navodi se u saopštenju.

Zatvaranje transakcije podliježe odobrenjima domaćih i međunarodnih regulatora, kao i konkurencijskog vijeća, i očekuje se da bude izvršeno tokom 2022. godine.

Aktiva od oko 12 milijardi evra
Prema finansijskim izveštajima za 2002. godinu Sberbank Europe koja je nastala preuzimanjem austrijske Folksbanke 2012. godine, u Austriji, Nemačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH (filijale i u Banjoj Luci i u Sarajevu), Mađarskoj, Češkoj i Srbiji imala je aktivu oko 12 milijardi evra, a ako se izuzme Češka nešto ispod devet milijardi.

S druge strane, AIK banka Beograd imala je aktivu od oko dve milijarde, a Gorenjska banka oko 2,1 milijarde evra na kraju 2020. godine. Gorenjska banka ostvarila profit pre poreza od 23 miliona evra, a AIK banka čak 83 miliona evra, mada tu ulazi i skoro 40 miliona evra uplaćenih dividendi Gorenjske iz dobiti ostvarene 2019. godine.

Zanimljivo je da je AIK banka platila Gorenjsku oko 110 miliona evra, a već naredne godine je kroz dividendu vratila trećinu investicije.

 

 

(Capital)