Region

Sahranjen Oliver Ivanović u Aleji zaslužnih građana

Oliver Ivanović sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Pored porodice i stranačkih kolega od Ivanovića se danas oprostio veliki broj građana iz cijele Srbije, koji su od jutros odavali poštu ubijenom političaru sa KiM – u tišini su palili svijeće i ostavljali cvijeće.

Opelo ispred crkve Svetog Nikole služio je episkop Raško – prizrenski Teodosije u prisustvu patrijarha Irineja, a u ime Vlade Srbije od Ivanovića su se oprostili premijerka Ana Brnabić i direktor Kancelarije za KiM Marko Ðuirić.

Sahranu Ivanovića je pratio i veliki broj medijskih ekipa.

Vladika Teodosije: Ivanović se cijeli život borio za pravdu i slobodu

U Crkvi Svetog Nikole na Novom groblju u Beogradu Njegovo preoveštenstvo vladika raško-prizrenski Teodosije služio je opijelo lideru Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Oliveru Ivanoviću koji je ubijen u Kosovskoj Mitrovici prije dva dana.
Saučešće porodici Olivera Ivanovića je u ime predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika izrazio direktor Predstavništva Srpske u Beogradu Mlađen Cicović.

Opijelu su, osim porodice i velikog broja građana, prisustvovali NJegova svetost patrijarh srpski Irinej, premijer Srbije Ana Brnabić, ministri u Vladi Srbije, predstavnici vlasti i opozicije, kulturni i javni radnici, glumci, bivši predsjednici Srbije Tomislav Nikolić i Boris Tadić, predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac, predstavnici porodica srpskih žrtava sa Kosmeta…

Među sveštenicima Srpske pravoslavne crkve /SPC/ koji su služili opijelo bili su monasi i monahinje Eparhije raško-prizrenske, kao i starješina Ruske crkve u Beogradu Vitalij Tarasjev.

Vladika Teodosije je istakao da je Oliver Ivanović žrtvovao sopstveni život za dobro drugih i bio simbol riješenosti da srpski narod bude svoj na svome.

Prema njegovim riječima, Oliver je bio simbol borbe za istinu i pravdu i vjerni sin svoje Crkve, požrtvovani otac i domaćin.

“Upućujemo molitvene želje za pokoj njegove duše. Bog neka da snagu njegovoj porodici da čuva uspomenu na njega, a njegovi poštovaoci da sačuvaju njegovo delo”, rekao je vladika.

Prethodno su Oliverova supruga Milena Ivanović, njegova sestra Nataša i brat Miroslav primali saučešće Beograđana ispred crkve na Novom groblju, gdje je bio kovčeg sa tijelom.

Veliki broj građana je u mimohodu odao počast i oprostio se od Olivera Ivanovića.

Vladika Teodosije je prije toga služio i parastos Ivanoviću u Crkvi Svetog Marka u Beogradu.

Jedna bijela golubica je, kako su prenijeli pojedini beogradski mediji, sve vrijeme oblijetala izloženi kovčeg.