BiH

SAD prijete novim sankcijama zbog “Sjevernog toka dva”

Američka administracija zaprijetila je novim sankcijama protiv kompanija koje učestvuju u gradnji gasovoda “Sjeverni tok dva” i od ovih firmi je zatraženo da se povuku iz njemačko-ruskog projekta.

U saopštenju američkog državnog sekretara Entonija Blinkena navodi se da “Stejt department ponavlja upozorenje svakom učesniku u gradnji “Sjevernog toka dva” da rizikuje da se suoči sa sankcijama SAD i da odmah treba da odustane od rada na gasovodu.

Blinken je istakao da Stejt department prati napore za okončanje radova na gasovodu i da vrši procjenu učesnika u projektu.

– “Sjeverni tok dva`”je loš za Njemačku, Ukrajinu i za naše saveznike i partnere iz centralne i istočne Evrope. Kao što je nekoliko američkoh administracija naglasilo, ovaj gasovod je ruski geopolotički projekat i namjera mu je da podijeli Evropu – naglasio je Blinken.

On je ukazao na Zakon o sankcijama koji je usvojen u Kongresu protiv “Sjevernog toka dva”, te da je američki predsjednik Džozef Bajden saglasan sa tim.

Njemačka novinska agencija DPA podsjeća da su do sada SAD uvele sankcije samo ruskoj kompaniji “KVT-RUS”, koja radi sa brodom za polaganje cijevi “Fortuna”. Ove mjere objavika je administracija bivšeg predsjednika Donalda Trampa neposredno prije kraja njihovog mandata u januaru.

Američki zvaničnici tvrde da će gasovodovom koji bi trebao da godišnje prenosi 55 milijardi kubnih metara prirodnog gasa iz Rusije ka Njemačkoj Evropa postati suviše zavisna od ruskih energenata.

 

 

(Srna)