Region

Sa zgrade Ambasade Hrvatske bačena zastava EU

Zastava Evropske unije postavljena na pročelju zgrade hrvatske ambasade u Sarajevu skinuta je i odbačena na ulicu u noći na nedjelju, njezin držač oštećen je i djelimično istrgnut, a policija traga za vandalima koji su to počinili, potvrdio je Hini hrvatski ambasador u BiH Ivan Sabolić.

“To se dogodilo između 23 sata i ponoći. Zastava EU je potrgana, a hrvatska zastava koja je takođe istaknuta ostala je netaknuta. U kontaktu smo s policijom i u ovom trenutku nemamo više saznanja”, kazao je Sabolić.

Radi se o ulazu u konzularno odjeljenje ambasade. Oštećenje su opazili radnici ambasade koji su pozvali policiju, a ona je obavila uviđaj i sada traga za počiniocem ili više njih.

Potragu bi trebalo da olakša činjenica da je prostor na kojem su istaknute zastave pokriven videonadzorom.

Iz dostupnih informacija proizilazi kako se izgred dogodio tokom policijskog sata koji je u Federaciji BiH na snazi od 23 do 5 sati ujutro, a uveden je kao dio mjera u borbi protiv pandemije prouzročene virusom korona.

Ambasada Hrvatske u Sarajevu smještena je u poslovnoj zgradi u strogom centru grada na Trgu djece Sarajeva. Cijeli taj prostor koji je u blizini Ministarstva spoljnih poslova i Predsjendištva BiH pokriven je nadzornim kamerama.

Ambasador Sabolić je kazao kako očekuje da policija poduzme sve što je potrebno i brzo istraži ovaj izgred,ali nije želio da nagađa o mogućim motivima počinioca.

 

 

(SB/Hina)