BiH

Robne rezerve i svjetske krize – šta nas čeka?

Robne rezerve su obično jedan od nevidljivih, ali simptomatičnih pokazatelja postojanja države, njenog sistema, na kraju – brige za građane. Svaka svjetska kriza podsjeti nas na otužno stanje kod nas te nepostojanje adekvatnog sistema u ovoj oblasti.

U proljeće 2020. godine u prvom talasu pandemije koronavirusa, kad je čitav svijet ulazio u lockdown i obustavljao sva “suvišna” kretanja, cijene nafte pale su na istorijski minimum.

Ekonomisti su tada apelovali da se po povoljnim cijenama otkupe znatne količine nafte da bi onda država mogla intervenisati i spriječiti kasnije šokove i nagla poskupljenja.

Naravno, to se nije desilo, bh. terminalski kapaciteti su premali i ostao je upamćen citat jednog od “odgovornih”, kako “nismo mogli kupovati naftu jer je nemamo gdje, nećemo je na livadu”.

Sad kad bubnjevi rata najavljuju veliki sukob Rusije i Ukrajine, a svi upozoravaju na brojne poremećaje, od rasta cijena energenata, do nestašica hrane, jer je Ukrajina “žitnica Evrope”, naše vlasti ništa ne preduzimaju.

Tako je ekonomista Faruk Hadžić konstatovao da bi Bosna i Hercegovina trebala hitno uspostaviti i obnoviti robne rezerve te nabaviti dovoljne količine hrane za građane, barem za nekoliko mjeseci.

Republika Srpska nema uopšte robne rezerve sa kojima bi mogla da interveniše u slučaju poremećaja na tržištu usljed vanrednih situacija.

 

 

(BN/Klix)