Republika Srpska

Republika Srpska ponovo prodaje preduzeća, među njima i rudnik “Ljubija”

Investiciono – razvojna banka (IRB) Republike Srpske ponudiće na prodaju ove godine devet preduzeća koja nije uspjela da proda u prošloj godini.

IRB je za ovu godinu pripremila gotovo identičan plan privatizacije kao za prošlu godinu. Razlika je samo u jednom preduzeću jer je samo ono, jedino, prošle godine prodato.

Naime, IRB je lani planirala prodaju akcija u deset preduzeća u kojima Srpska ima udio, dok je ovogodišnjim planom obuhvaćeno devet preduzeća, s obzirom na to da je banka u 2021. prodala akcije u prnjavorskom „Mlinpeku“.

Planom privatizacije za ovu godinu predviđena je prodaja preduzeća „Novi mermer“ Šekovići, „Novi autodijelovi“ Rudo i „Nova tvornica prečistača“ Rogatica koja je Vlada RS osnovala na imovini kupljenoj u stečaju.

Pored njih planirana je privatizacija Rudnika željezne rude „Ljubija“ u kojem RS ima 64,9 odsto udjela, kao i državnog udjela u preduzećima „Krajinapetrol“, „Budućnost“ Šamac, „Stočar“ Banjaluka, BRC „Šeher“ i PD „Semberija“.

Sva ova preduzeća bila su i u prošlogodišnjem planu, ali kupaca nije bilo.

Iako je u planu lani bila i prodaja RŽR „Ljubija“, IRB ipak nije organizovala aukciju za prodaju državnog udjela u tom preduzeću.

Privatizacija ovog rudnika izazvala je prije nekoliko godina sukob između SNSD-a i DNS-a. Za kupovinu državnog kapitala u ovom rudniku tada su bile su zainteresovane kompanije “Israeli Investment Group” i “Arcelor Mittal” iz Luksemburga, a posljednji pokušaj prodaje propao je početkom 2019. godine kada je organozovana aukcija na berzi, ali nijedna od ovih kompanija nije dostavila ponudu. IRB je tada državni kapital ponudila po početnoj cijeni od 69 miliona KM.

 

(Capital)