Republika Srpska

Protest izašao van epidemioloških mjera na snazi

Cvijanović je istakla da nema ništa protiv da građani pokazuju svoje nezadovoljstvo, mada je današnji protest izašao van svih preporučenih epidemioloških mjera.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da se Srpska, kao i cijeli svijet, suočava sa teškim periodom usljed pandemije virusa korona, te da su zdravstveni radnici na izmaku snaga i da i oni, osim teškoća na poslu, imaju svoje porodice i svoje životne probleme.

Cvijanović je podsjetila da su upravo oni danas davali izjave i prije protesnog skupa ugostiteljskih radnika da bi ukazali na to koliko im je teško.

– Nadam se da su ove mjere prolazne, želimo da ovladamo zdravstvenom krizom jer je zdravstvo u preteškoj situaciji. Od naše discipline zavisiće i rezultat ove borbe. Institucijama je u interesu da privreda radi, prema tome ove mjere su bile iznuđene – naglasila je Cvijanović, zahvalivši svima na razmijevanju.

Na pitanje Srne da prokomentariše protestno okupljanje ugostitelja i frizera ispred Palate Republike u Banjaluci da bi izrazili nezadovoljnstvo novim epidemiološkim mjerama, Cvijanović je istakla da nema ništa protiv da građani pokazuju svoje nezadovoljstvo, mada je današnji protest izašao van svih preporučenih epidemioloških mjera.

– Ono što ga svrstava u domen neprihvatljivog jesu neprimjerena skandiranja. Šta neprimjereno skandiranje ima sa pandemijom i mjerama ili ako se u pozivu na proteste potpisujete parolom koju je neko koristio u izbornoj kampanji – upitala je predsjednica Srpske.

Ona je konstatovala da tome nije mjesto u teškoj borbi za ljudske živote i globalnoj pandemiji, jer je to onda politička akcija.

Predsjednica Srpske je naglasila da želi da svi zajedno što prije izađemo iz krize i da ljudi prestanu umirati zbog ovog virusa.

Ona je navela da je zbog virusa korona u Republici Srpskoj umrlo oko 2.500 ljudi, upitavši zar to nije dovoljno upozorenje?

– Taj broj, primjera radi, odgovara veličini neke od manjih opština u Srpskoj, poput Trnova, Kalinovika ili Berkovića – istakla je Cvijanović.

Predsjednica Republike je izrazila želju da se zdravstveni radnici konačno odmore, da privreda neometano radi i da se što prije svi vratimo normalnom životu.

 

 

(Srna)