Republika Srpska

Problematični tenderi Elektroprivrede Republike Srpske

Istraživački tim portala Moja Hercegovina došao je do saznanja  da je Elektroprivreda Republike Srpske sa svojim zavisnim preduzećima samo u jednoj godini sklopila poslove vrijedne pola miliona maraka sa trebinjskom firmom “Dimex Spring Air”.

Krajnje je sumnjivo da se u slučaju kupovine ,  recimo štampača, tonera,papira, poklona i sličnog na tendere  javljala samo jedna firma. Zahtjevi za proizvodima u tenderskoj dokumentaciji bili su toliko precizni da su išli na ruku samo jednom ponuđaču.

Sagovornik novinara Moje Hercegovine Igor Vukajlović, iz Udruženja “Tender”,   smatra da se u slučajevima javne nabavke gdje se javlja samo jedan ponuđač najčešće radi o već unaprijed dogovorenim poslovima i da se cijeli proces nabavki sprovodi samo da bi se ispoštovale procedure. Vukajlović dodaje da je u pozadini fiktivnih konkursa,  u stvari,  korupcija.

Vlasnik privilegovane kompanije “Dimex Spring Air” je Nenad Đurić, nekada je bio blizak saradnik Nebojše Vukanovića,  a  unazad  nekoliko godina njeguje  izuzetne prijateljske i poslovne veze sa ljudima iz vlasti. Od izbora 2014. godine njegova firma dobija unosne poslove sa Elektroprivredom. Uzgred, Đurić je školski drug gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića.

Direktor ERS Luka Petrović odbacuje bilo kakve insinuacije na regularno poslovanje kompanije , odnosno da  bilo ko dobija poslove po političkoj liniji i da ima puno povjerenje u kadrove u energetskom sektoru.

Javno predstavljena dokumentacija istraživačkog tima portala Moja Hercegovina argumentovano demantuje direktora Petrovića, koji je, pored brojnih funkcija i generalni sekretar SNSD.

Redakcija