Region

Preminula primabalerina Lidija Pilipenko

Izvor:  Novosti

Preminula primabalerina Lidija Pilipenko, majka pokojnog glumca Igora Pervića

Jedna od najvećih srpskih balerina Lidija Pilipenko, umetnica koja je ceo svoj igrački i koreografski vek provela u našem nacionalnom teatru, napustila nas je u petak, u svojoj 83. godini. Primabalerina Narodnog pozorišta u Beogradu, na čijoj je sceni najpre kreirala nezaboravne role da bi docnije stvarala i legendarne koreografije – ceo svoj život posvetila je baletu.

– Njena posvećenost baletskoj umetnosti bila je nesvakidašnja, iskrena, maštovita, sa dubokom umetničkom porukom i zato će njeni baleti ostati nezaboravni, a njen doprinos ovoj umetnosti neizbrisiv – poručili su iz nacionalnog teatra.

Rođena 1938. u Lapovu, srednju baletsku školu završila je u Beogradu, a usavršavala se u Londonu. Već je i pre završetka škole “Lujo Davičo” dobijala značajne deonice u baletima Narodnog pozorišta. Kao petnaestogodišnjakinju ju je iz publike u Pozorištu na Terazijama pratio veliki Dimitrije Parlić, koji ju je prvi i pozvao u Narodno pozorište, i to već sutradan – odredivši nadarenom devojčurku sudbinu. U Londonu se obrela kao stipendista Britanskog saveta dobivši mogućnost specijalizacije kod čuvene Ninet de Valoa. Tokom bogate karijere gostovala je u Tokiju, Osaki, Londonu, Parizu, Edinburgu, Kairu, Beču, Veneciji, Lozani, Atini…

Ostaće upamćena po maestralnim solističkim ulogama u kultnim baletima kao što su “Labudovo jezero”, “Čudesni mandarin”, “Karmen”, “Don Kihot”, “Žizela”…

Posle pune dve decenije blistave igračke karijere, od osamdesetih godina prošlog veka, oprobala se i kao koreograf, postavljajući baletske, ali i koreografije za opere, mjuzikle, televizijske emisije. Bila je autor libreta i koreografije za dela “Banović Strahinja”, “Jelisaveta”, “Večiti mladoženja”, “Samson i Dalila”, “Šeherezada”… Već za prvi svoj balet ovenčana je nagradama za režiju, koreografiju i libreto.

 Suprug Lidije Pilipenko je bio poznati esejista, ugledni književni i pozorišni kritičar Muharem Pervić, a njihov sin – popularni glumac Igor Pervić, koji nas je takođe iznenada i prerano napustio prošlog proleća. Tokom poslednjih godina njegovog života, o Igoru je požrtvovano brinula upravo majka Lidija.

Nagrađena je na bijenalu u Ljubljani, a dobila je i nagrade “Dimitrije Parlić” i onu za životno delo UBUS, Orden zasluga za narod sa srebrnom zvezdom, “Zlatni beočug” za trajni doprinos kulturi Beograda, kao i priznanja Narodnog pozorišta. Bila je i dugogodišnji direktor Baleta Narodnog pozorišta.

Njena vanvremenska lepota i gracioznost, te harizma, ostale su zabeležene i na ekranu, budući da se u svojoj bogatoj karijeri oprobala i kao glumica, na filmu i televiziji.

Pilipenko je neizbrisivi deo istorije beogradskog baleta, umetnica koju će generacije pamtiti kao heroinu gotovo svih (neo)klasičnih baleta tzv. gvozdenog repertoara kao i savremenih plesnih predstava, ali i kao kreatorku upečatljivih koreografija. Verovala je u stalno učenje, eksperiment, nadgradnju, ali uvek rado isticala da klasika nikada neće umreti.