BiH

Potvrđena optužnica protiv Fadila Novalića i drugih

Sud BiH potvrdio je optužnicu u slučaju “Respiratori” protiv predsjednika Vlade Federacije BiH Fadila Novalića, bivšeg direktora Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudina Solaka, vlasnika firme “Srebrena malina” Fikreta Hodžića i ministra finansija FBiH Jelke Miličević.

Prema optužnici, potvrđenoj 30. decembra prošle godine, Novalić je optužen za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlašćenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, te falsifikovanje službene isprave.

Novalić je optužen i za povredu obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje, saopšteno je iz Suda BiH.

I Solak je optužen za ista krivična djela, koja su sadržana u krivičnim zakonima i FBiH i Republike Srpske.

Optužnica za ova krivična djela tereti i Hodžića, a po istoj osnovi optuženo je i pravno lice “F.H. Srebrena malina”, Srebrenica.

Ovom optužnicom obuhvaćena je i ministar finansija u Vladi FBiH Jelka Miličević, koja je na teret stavljeno krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Ova optužnica odnosi se na zloupotrebe u vezi sa nabavkom 100 respiratora za FBiH iz Kine koji su plaćeni 10,5 miliona KM.

Almir Badnjević, direktor kompanije “Verlab” koja je trebalo da izvrši verifikaciju respiratora koje je u jeku pandemije virusa korona nabavila firma “Srebrena malina” za Federalnu upravu civilne zaštite i Vladu Federacije BiH, rekao je prije nekoliko dana da oni još nisu stavljeni u funkciju jer nisu verifikovani.

 

 

(Srna)