Zanimljivosti

Potvrđeno: Slatki pelin zaustavlja virus korona

Slatki pelin biljka je porijeklom iz Azije koja proizvodi antimalarijski agent artemisinin, a naučnici sa Univerziteta Columbia u New Yorku, Univerziteta Washington i Politehničkog instituta Worchester pokazali su da ekstrakti slatkog pelina bazirani na artemisininu, potpunim flavonoidima ili samo iz suvog lišća te biljke pokazuju antivirusnu aktivnost protiv novog korona virusa.

Ovo je prvi izvještaj o djelovanju ekstrakata dobivenih u vrućoj vodi iz A. annue s četiri različita kontinenta protiv virusa SARS-CoV-2.

Dodatne studije odrediće efikasnost in vivo kako bi dokučile može li A. annua poslužiti kao jeftina terapija za liječenje infekcija virusom SARS-CoV-2, kaže američka naučnica Pamela Weathers, koja je zajedno s kolegama iz navedenih institucija provela studiju.

Sama studija nalazi se u bioRxiv naučnom repozitoriju i čeka naučne recenzije, prije službene objave u nekom od naučnih časopisa.

Slatki pelin pokazao je antivirusnu aktivnost i ranije

A. annua u medicinske svrhe koristi se već jako dugo i za čitav niz zdravstvenih tegoba, posebno liječenje malarije. Kao ljekovita biljka upotrebljava se duže od 2000 godina.

Jedna studija provedena 2005. godine isto tako je pokazala da slatki pelin ima antivirusni efekat i protiv virusa SARS-COV-1, koji je bio odgovoran za epidemiju SARS-a 2002. i 2003. godine.

Isto tako, slatki pelin i artemisinin pokazali su da smanjuju razinu upalnih citokina, interleukina-6 (IL-6) i faktor nekroze tumora alfa (TNF-α), prenosi Zimo.

Te molekule mogu biti problematične tijekom ‘citokinske oluje’ koju doživljavaju mnogi pacijenti sa SARS-CoV-2 , ističe Weathers.

Jeftina pilula kao lijek

Američki naučnici postavili su hipotezu da u prah smrvljeni osušeni listovi slatkog pelina koji bi se stavili u pilulu, mogu predstavljati jeftin pristup liječenju infekcija sa SARS-CoV-2.

Testirali su ekstrakte iz sedam različitih uzgoja A. annue i s četiri različita kontinenta na stanicama E6 zaraženim novim koronavirusom u epruveti. Isto tako ocijenili su i povezanost antivirusne efikasnosti s artemisininom, sadržajem potpunih flavonoida te suhom masom lišća slatkog pelina.

Svi ekstrakti pokazali su anti-koronavirusnu aktivnost. Čak niti starost uzorka nije igrala ulogu u efikasnosti, jer je i uzorak prikupljen još 2008. godine pokazao jednaku antivirusnu aktivnost kao i svježiji uzorci.

To zapravo sugeriše da su aktivni sastojci u biljci hemijski stabilni bez obzira na uzgoj i ako su dugoročno ostavi na suvom mjestu i na sobnoj temperaturi, zaključili su američki naučnici.

Otkrili su i da ekstrakti te biljke imaju minimalan antivirusni efekat protiv pseudovirusa koji sadrže šiljasti protein virusa SARS-CoV-2, pomoću kojeg taj virus ulazi u stanice. Zbog toga su zaključili da slatki pelin koči virus tek kad se on nađe u stanici domaćina.

Ispitali efikasnost na sebi

Kako bi istražili efekat konzumacije praha suhog lišća slatkog pelina, Weathers je uzela 3 grama tog praha u obliku pilula, a njezin tim pratio je artemisinin kao marker molekulu iz uzoraka njezine krvi koje su prikupili dva i pet sati nakon uzimanja pilula.

Dužine artemisinina nakon dva sata bile su 7,04 mikrograma po mililitru, a nakon pet sati 0,16 mikrograma.

Na kraju ističu kako su klinička testiranja jasno potrebna za potvrdu efikasnosti, no studija sugeriše da konzumacija razumne količine praha suvog lišća slatkog pelina može poslužiti kao jeftina terapija infekcije novim korona virusom.

 

(N1)