BiH

Potrošačka korpa u Srpskoj nikad nije bila skuplja

Sindikalna potrošačka korpa nikad nije bila skuplja, potvrdio je za “Nezavisne novine” Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, iz kojeg su juče saopštili da ona za avgust iznosi 2.524,81 KM, što je za 454 KM više u odnosu na prethodni mjesec.

Ako se vratimo u protekle godine, onda ćemo shvatiti koliki se u međuvremenu dogodio jaz u cijenama, pošto je, recimo, u avgustu prošle godine ova korpa koštala 2.053,68, a u istom mjesecu 2019. za nju je trebalo izdvojiti 2.370,81 KM.

Avgust je, inače, karakterističan mjesec po tome što, između ostalog, djecu treba pripremiti za školovanje, što i te kako utiče na troškove. “Avgust je mjesec kada rastu troškovi za opremanje učenika, iako, čak i bez tog troška, bilo bi rasta cijene sindikalne potrošačke korpe, jer su rasle cijene”, pojasnio je Šatorović za “Nezavisne novine”.

Prema njegovim riječima, imajući u vidu sve dosadašnje pokazatelje, sindikalna potrošačka korpa nikada nije bila na većem iznosu.

“Nažalost, mi nemamo nikakvu garanciju, obećanje, plan niti strategiju kako zaustaviti divljanje cijena ili na koji način poboljšati primanja od kojih radnici i penzioneri treba da žive. Generalno, mislim da su građani u ovom trenutku prepušteni na milost i nemilost sami sebi, bez adekvatne reakcije bilo kog nivoa vlasti. Definitivno ne treba iznenaditi nikoga činjenica da je više od 80.000 ljudi samo u prvih šest mjeseci napustilo BiH”, naglasio je Šatorović.

Da su građani godinama prepušteni sami sebi, ocjenjuje i Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača “Futura” iz Mostara, koji smatra da se pravi odraz situacije još bolje vidi ako se vratimo deceniju unazad.

“Kada gledamo rast cijena, jasno je da je u pitanju jedan specifičan fenomen ‘puzajućih’ poskupljenja, ali gledajte koliko je narasla potrošačka košarica u zadnjih deset godina. Ne može se održavati stabilnost cijena ako se baziramo na uvoz hrane od 80 odsto. Jedino rješenje je u mobilizaciji domaće poljoprivrede, odnosno grana kao što su stočarstvo, voćarstvo i tako dalje. Bez toga nam spasa nema, bićemo osuđeni na stalna poskupljenja”, ocjenjuje Bago.

U izjavi za “Nezavisne novine” on dodaje da je novonastala situacija dobila crvenu liniju.

“Pa, 2.500 KM za puko preživljavanje je zaista strašan i alarmantan podatak za sve građane BiH, za svaku obitelj. Posljedice su još blage, ne vidimo ih, granice su poprilično zatvorene. Ali, uslijediće val iseljavanja”, upozorio je i Bago.

Primijetila je i Nedeljka Neška Ilijić, izvršna direktorica Udruženja građana “Oaza” Trebinje, da je došlo do, kako kaže, drastičnog poskupljenja svih proizvoda, od osnovnih životnih namirnica, preko odjeće i obuće, pa do građevinskog materijala.

“Ta poskupljenja dovela su do toga da je došlo do znatnog rasta cijene sindikalne potrošačke korpe, ali treba imati na umu i da u avgustu imamo troškove kao što su pripremanje đaka za školu, potom pripremanje zimnice, ogreva. Međutim, što je previše, previše je”, rekla je Ilijićeva.

Iz Saveza samostalnih sindikata BiH podsjećaju da je prosječna plata isplaćena u FBiH za jun iznosila 999 KM i tek za 17 KM je viša od iznosa u prethodnom mjesecu. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 39,57 odsto, dodaju iz sindikata.

 

Nezavisne