BiH

Poplavljeno oko 400 domaćinstava u I. Sarajevu

Na teritoriji grada Istočno Sarajevo usljed izlivanja više rijeka i potoka došlo je do plavljenja privatnih i državnih objekata, a na oko 400 privatnih domaćinstava ušla je voda u objekte i napravila materijalnu štetu.

Na teritoriji opštine Istočna Ilidža u nezapamćenim poplavama koje je izazvala obilna kiša pričinjena je veća ili manja materijalna šteta u oko 150 domaćinstava, a klizišta, izlivanje vode i druge vrste šteta pričinjene su i na državnoj imovini u ovoj opštini.

Prema riječima načelnika opštine Marinka Božovića pričinjena je šteta na državnoj imovini, koja se nalazi duž korita rijeke Željeznice.

Božović ističe da je Željeznica danas ugrozila i mostove i puteve, poput ulica Druge sarajevske brigade i Miloša Crnjanskog, te da će u narednih 12 časova ekipe i mehanizacija dežurati na svim mostovima na Željeznici i Кasindolskoj rijeci.

– U narednih 12 časova opštinska i republička civilna zaštita će biti budna i pratiti dešavanja, a na večeras održanom Štabu za vanredne situacije opštine Istočna Ilidža utvrdili smo sve kritične tačke, na sva mjesta dovezli dovoljne količine pijeska i vreća – kaže Božović.

On dodaje da će na mostovima od OŠ “Jovan Dučić” u Кasindolu do posljednjeg mosta u Кotorcu dežurati ekipe sa mehanizacijom, kako bi se moglo reagovati u slučaju da dođe do problema.

Međutim, kako Božović ističe, uprkos najavljenim dodatnim kišnim padavinama, ne bi trebalo biti većih problema po stanovništvo i imovinu na teritoriji opštine Istočna Ilidža.

– U svakom slučaju, moramo pratiti situaciju i od sutra se posvetiti rjeašvanju pitanja privatnih stambenih objekata koji su pretrpjeli štetu, te njihovoj sanaciji – rekao je Božović.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da je najvažnije što nije bilo žrtava na teritoriji grada zbog padavina, te dodao da je na teritoriji čitavog grada ugroženo oko 400 domaćinstava, ali da voda nije ušla u sve stambene objekte.
Ćosić je istakao da je na teritoriji opštine Trnovo ošteće oko 70 do 100 domaćinstava, te da je jedan poljoprivrednik imao štetu veću od 30.000 КM, jer mu je voda udavila svu stoku.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da su padavine na teritoriji ove opštine pričinile materijalnu štetu uglavnom na privatnim objektima, ali i na infrastrukturi.

Prema njegovim riječima, radi se o oko desetak lokacija na teritoriji opštine, gdje su se izlile pritoke i male bujične rijeke i poplavile domaćinstva.

Dodao je da nije bilo evakuacije stanovništva iz njihovih stambenih domova, ali da su uništeni lokalni mostovi, te da je došlo do klizišta i urušavanja dijela regionalnog puta Podgrab – Jahorina.

Vršilac dužnosti direktora Republičke civilne zaštite Milan Novitović apelovao je na građane Istočnog Sarajeva da se preventivnim djelovanjem i razvijanjem svijesti mogu preduprijediti ovakve situacije i smanjiti štete.

 

 

Srna