Region

Političke i medijske kampanje ne utiču na naše odluke!

Arhijereji, članovi Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC), ne donose odluke pod uticajem političkih ili medijskih kampanja ili pritisaka, nego isključivo po svom rasuđivanju, vodeći se isključivo brigom za spasenje i za dobro vjernog naroda, saopšteno je iz SPC.

Bilo kakvi i bilo čiji pritisci, medijska halabuka, u realnom životu Crkve Hristove nemaju uticaj na odluke Sabora, uključujući izbor arhijereja, njihovo naznačenje na pojedne episkopske katerde i slična pitanja – navodi se u saopštenju.

Iz SPC-a ukazuju da je u javnosti, kao posljedica medijske kampanje instruirane posljednjih nedjelja od političkih krugova sa područja “koje je šire od onog koje nazivamo srpskim zemljama”, tendenciozno kreirana nedoumica ko uopšte zastupa vjerni narod u najvažnijim crkvenim pitanjima i ko utiče na donošenje odluka u najvažnijim crkvenim tijelima i organima.

– Odgovor na ova pitanja je jasan, jednostavan i zasnovan na kanonima Crkve i odredbama Ustava pomesne SPC. Vjerni narod sa bilo kog područja u Saboru bilo koje pomesne Crkve zastupa i u ime tog vjernog naroda u Saboru i van Sabora donosi odluke u krajnjoj instanci isključivo nadležni eparhijski arhijerej – navedeno je u saopštenju.

 

Srna