Svijet

Policija u Austriji pretresla kabinet kancelara Kurca

Austrijska policija rano jutros izvršila je pretrese prostorija Austrijske narodne stranke (OVP) kao i kancelariju austrijskog kancelara Sebastiana Kurca zbog sumnje u postojanje koruptivnih aktivnosti.

Prema informacijama austrijskog lista Der Standard, policija je pretresla prostorije stranke u Beču, a istražitelji su u sjedište ušli s nalogom za pretres koji se sastojao od nekoliko stotina stranica.

“Riječ je optužbama koje se tiču mita i korupcije. Srž optužbi odnosi se na istraživanja koja su objavljena u medijima i tiču se malverzacija u Ministarstvu finansija Austrije”, navodi se.

Pored pretresa kancelarija vladajuće austrijske partije, policija je pretresla i prostorije austrijskog kancelara Sebastiana Kurca, ali i prostorije Ministarstva finansija Austrije.

Osim Sebastiana Kurca, u fokusu istrage su i njegovi najbliži savjetnici kao što je Stefan Steiner, službenik za medije Gerald Fleischmann, generalni sekretar Ministarstva finansija Thomas Schmid kao i bivša ministrica Sophie Karmasin.

“Tužilaštvo i policija istražuju sporazume o saradnji i oglašavanju u medijima u ukupnom iznosu većem od 1,3 miliona evra”, navodi Der Standard.

Nakon pretresa, oglasili su se i iz Austrijske narodne partije (OVP) te su naveli kako su optužbe protiv austrijskog kancelara i drugih u ovom slučaju potpuno neutemeljene.

“Lažne optužbe koje su još ranije izrečene protiv Kurza, Prolla, Gernota Blumela, Hartiwga Logera i Bernharda Bonellija pokazale su se kao neosnovane, a sada se slučaj gradi na navodima koji se vežu za događaje od prije pet godina. To se uvijek radi s istim ciljem – da se diskreditira OVP i Sebastian Kurz”, navodi se u saopštenju.

 

 

Klix