Republika Srpska

Pljušte otkazi dok Dodik najavljuje povećanje plata!

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske duguje na stotine hiljada maraka turističkim agencijama i hotelima po osnovu realizovanih turističkih vaučera, što je ove subjekte primoralo da otpuštaju radnike i rupe krpe bankarskim kreditima.

Saopštili su ovo u Asocijaciji turističkih agencija RS (ATARS) te dodali da ih otkazi, na koje su agencije primorane, diskvalifikuju iz subvencija za poreze i doprinose.

“Problemi počinju septembra 2020. od kada su počela kašnjenja s izdavanjem rješenja od strane Ministarstva, a onda i kašnjenja s isplatama agencijama i hotelima za aplicirane vaučere. Pojedine agencije nisu još dobile rješenja za novembar, decembar, a kamoli za januar, februar, mart… Na ovaj način dolazimo do toga da se nekim privrednim subjektima duguju iznosi od 200 hiljada, pa čak i do 300 hiljada KM”, istakli su su iz Asocijacije.

Kako tvrde, poseban problem predstavlja i tumačenje Uredbe Ministarstva kojom se ne priznaju svi aplicirani i izdati vaučeri pa će neke agencije i hoteli koji su oštećeni, morati sudski dokazivati i potraživati svoja sredstva.

Podsjećanja radi, sve punoljetne osobe sa prebivalištem i državljanstvom RS-a imaju pravo na turistički vaučeru iznosu od 100 KM koji mogu iskoristiti u ugostiteljskim objektima u RS koji pružaju usluge smještaja, a koji su uključeni u projekt vaučera.

Sve to komentarisala je profesorica Svetlana Cenić.

“A zar nije vođa neko veče pričao kao je Republika Srpska uspešna, beleži rast, a i plate zdravstvu, policiji i prosveti će se povećati? Dugovi samo rastu, stvarnost se šminka nacionalnim bojama”, poručila je Svetlana Cenić.

 

(Agencije)