Republika Srpska

Pljačka RAOP-a u režiji najviših funkcionera Republike Srpske

– Prema riječima ruskog investitora Dmitrija Kuznecova, riječ je o organizovanom kriminalu najviših funkcionera RS i BiH , i to kriminalu  sa inostranim elementima, kazala je funkcioner SDS-a Aleksandra Pandurević koja već šest godina upozorava na pljačku RAOP-a u režiji vlasti u Republici Srpskoj.

Srpska demokratska stranka poziva Tužilaštvo BiH da otvori istragu u vezi sa pljačkom i uništavanjem nekadašnjeg Energoinvesta – Rasklopna oprema (RAOP).

– Nakon javno izrečenih tvrdnji ruskog investitora Dmitrija Кuznecova da su ljudima iz samog vrha Republike Srpske i BiH dali višemilionski mito u evrima, te da mu se sada prijeti ubistvom jer je odlučio progovoriti, Tužilaštvo BiH treba hitno reagovati. Riječ je o organizovanom kriminalu, kako tvrdi Кuznecov, najviših funkcionera, i to kriminalu  sa inostranim elementima – kazala je funkcioner SDS-a Aleksandra Pandurević.

Ona ističe da je više nego jasno ko je zloupotrijebio svoj položaj, ako se zna da su firmom koju su osnovali Rusi upravljali zetovi tadašnjih ministra finansija Republike Srpske Zorana Tegeltije i ministra industrije, energetike i rudarstva Željka Кovačevića.

– SDS će iskoristiti sve mehanizme, i zakonske i parlamentarne, da se ova afera raščisti do kraja! Godinama su na štetu radnika i države zloupotrebljavali svoje pozicije za pljačku, pa je preduzeću naprasno odblokiran račun nakon 1.300 dana blokade jer je državi bilo dužno blizu dva miliona КM. Takođe, blokadu računa je naprasno povukla i IRB- rekla je Pandurević i dodala – Tako je to kada si zet moćnog čovjeka!

Ona podsjeća da je Vlada Republike Srpske bila ranije vlasnik dijela mašina koje je ustupila ovom preduzeću na korištenje. Tačnije, ustupio ih je bivši ministar finansija Zoran Tegeltija preduzeću čiji je direktor bio njegov zet a kasnije je postao i vlasnik .

– Nikada od premijera Radovana Viškovića nismo dobili odgovor šta je bilo sa tim mašinama i kako su one one završile u Zenici kao staro željezo, da li ih je firma Tegeltijinog zeta ”Elektroinženjering” otkupila od Vlade RS, po kojoj cijeni i ko je potpisao ugovor – kaže Pandurević.

Ona podsjeća da su zgrade RAOP-a tačno prije godinu dana izgorjele u požaru, ali da su mašine prije toga isječene i prodate u staro željezo.

”120 šlepera isječenih platformi i mašina je završilo u Zenici. Tragovi i dokazi su uništeni, a familiji je ostalo 140 duluma atraktivnog zemljišta na kojem su najavili i poslovnu zonu od 40.000 kvadrata. Ostatat zemljišta će vjerovatno prodati i zaraditi još nekoliko miliona”, zaključuje Pandurevićeva.

(BN)