Region

Patrijarh Porfirije pješke se vraća sa bogosluženja

Fotografija jednog iznenađujućeg susreta koji se juče odigrao na “Mostarskoj petlji”, i priča koja stoji iza nje može svakome od nas poslužiti kao pouka, pogotovo u praznične dane.

Beograđanin Vladimir je na fejsbuku objavio kako je sreo patrijarha srpskog Porfirija dok je peške prelazio most vraćajući se sa bogosluženja.

– Vraćam se sa posla, idem kući u Valjevo, tokom praznika. Prelazim “Mostarsku petlju” idem ka Prokopu, i tek što sam zakoračio sa jedne strane, sa druge vidim neko svešteno lice, u mantiji, neka “crna tačka” ide u suret meni.

–  Nigde nikoga nema. I negde na pola tog “mosta” vidim da je u pitanju NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije. Zatražih blagoslov, popričah sa njim par minuta kao sa svakim drugim čovekom, ko je gde pošao i tu se raziđosmo, svako na svoju stranu. Fotografiju sam napravio kao dokaz, da ne treba upirati prstom u skupe aute, govoriti da li oni poste il ne poste, da li su grešni ili nisu, a pritom ne videti sebe. I eto, naš Patrijarh, na ovaj veliki praznik, u sred belog dana, na mestu gde i pešaci retko šetaju, u mantiji, bez pratnje i pompe i “skupih auta”, vraća se sa službe pešaka u patrijaršiju – napisao je Đurđević.

Ovaj susret je sa razlogom mnoge podsetio na patrijarha Pavla, koji se često vozio tramvajem umesto automobilom i sam popravljao svoje cipele i kišobran.

Nakon izbora svakog patrijarha sveštenstvo i narod u crkvi kliču „Aksios“ -„Dostojan“. I zaista, postoji li dostojniji među nama od njegove svetosti patrijarha Porfirija.

 

Novosti