Region

Pala Vlada Crne Gore: Krivokapić više nije premijer

Skupština Crne Gore izglasala je nepovjerenje aktuelnom kabinetu premijera Zdravka Krivokapića, i tako otvorila put ka pregovorima o formiranju nove Vlade u Podgorici.

Većinom glasova Vladi Zdravka Krivokapića izglasano je nepovjerenje. Za obaranje vlade glasalo je 44 poslanika, a protiv je bilo 11.

Sjednica je održana sa više od pet sati zakašnjenja.

Ranije danas, na dnevnom redu Skupštine Crne Gore bila je inicijativa o skraćenju mandata podgoričkom parlamentu, ali ni ona, kao ni jučerašnja o smjeni potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića nije stigla do glasanja.

Inicijativu za smjenu Vlade su potpisale stranke opozicije i Građanskog pokreta URA koji u Skupštini imaju većinu – 44 poslanika, od ukupno 81.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je danas da je aktuelna Vlada odradila mandat do kraja i da očekuje njen pad danas u parlamentu.

– Ova Vlada je odradila mandat do kraja, neko će reći dobro, neko loše. Ja sam zadovoljan. Važno je da građani vide da su promjene moguće – rekao je Abazović.

Dodao je i da bi mandatar mogao biti onaj ko obezbijedi 41 glas podrške u parlamentu, kao i da ostaje pri tome “da smo spremni da idemo u opoziciju”.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić juče je rekao da bi danas mogao da ostane bez funkcije, da je inicijativa za smjenu Vlade je odavno isplanirana, i da se sada “samo ulazi u završnicu tog plana”.

Inače, jučerašnji prijedlog o smjeni Dritana Abazovića inicirao je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, nakon što je Abazovićeva GP URA pokrenula inicijativu za formiranje manjinske vlade, ali se o njemu nije ni glasalo, jer parlament nije usvojio dnevni red na kome je ovo bila jedina tačka.

 

(Blic)