Zanimljivosti

Ovako se od djeteta pravi čovjek, tvrdi čuveni ruski pedijatar:”Ti nisi centar svemira!”

Srećno djete je, prije svega, ono koje je zdravo, a tek potom ono koje umije da čita i svira violinu – tvrdi dr Jevgenij Komarovski, jedan od najpriznatijih svjetskih pedijatara, TV voditelj i autor knjiga o najmlađima.

Poznat po tome što uvek daje konkretne i direktne savete roditeljima, koji se pritom vrlo uvažavaju, ukrajinski stručnjak kaže da su sreća i zdravlje porodice najvažniji za pravilan razvoj mališana. Insistira na tome, ali i dodaje:

“Porodica bi trebalo da se ponaša ne shodno interesima djeteta, već svih članova kao cjeline. Ne mogu da zamislim da moje djete dobije čokoladu i da je ne podjeli na četiri djela. Ti nisi centar svemira. Mi kao porodica – to je centar svemira“, to treba reći mališanu. Dobri ljudi uvjek, svuda i prema svima su dobri. Zato podjeli sve dobro: raspoloženje, hranu, stvari. Ne kukaj.”

“Siguran sam u to da se većina rađa zdrava, ali da im zdravlje narušavaju roditelji i medicinski radnici. Psihičko blagostanje majke koja vodi brigu o mališanu najveći je zadatak za oca. Tata je taj čija je obaveza da rešava probleme sa rodbinom i komšijama. Da bi se djetetu usadilo poštovanje prema ocu, trebalo bi ga stalno stavljati u situacije u kojima će mališan jasno videti da je on u tom momentu onaj koji je pametniji i jači”, ističe dr Komarovski.

Tata može ono što ja ne umem, ali on će me tome naučiti.” Vrlo je teško staviti djete u takve situacije ako je otac sa njim u kontaktu samo jednom dnevno, i to tek kada umoran dođe s posla.

“Ali je zato veoma lako zadobiti poštovanje kada ste sa djetetom na pecanju, kada sa njim zajedno nešto radite i gradite, kada ste mu primjer. Teško je teoretski biti lider”, objašnjava doktor.

Savremeni način života nas ometa da to postanemo. Moderni očevi mnogo rade da bi zaradili, ali mališan to ne može da shvati, jer se poštovanje ne gradi rječima, već djelima. Zato djete za ruku i pravac u prirodu!

100% odraslih zna da napravi djete, ali 99,9% ne zna kako se stvaraju ljudi.

Dobrota se uči u djetinjstvu. Djete mora da djeli čokoladu sa svima. Mora!

Komarovski tvrdi i da je srećan mališan onaj koji ima i mamu i tatu, ali koji imaju vremena, ne samo da vole njega nego i jedno drugo. Zato zdravlje djeteta u najvećoj mjeri zavisi od roditelja pa, objašnjava pedijatar, ni najbolji ljekari ne mogu da mu pomognu ako tu nešto “škripi“.

Idite na pecanje, sport ili se bavite poslovima u dvorištu. Budite mu primjer – poručuje Komarovski, koji kaže da 100 odsto odraslih zna kako se prave djeca, ali 99,9 odsto ne zna kako se stvaraju ljudi, dok najmlađi imaju problem sa iskazivanjem poštovanja prema roditeljima.

Pedijatar ima savjet za one čiji su mališani stalno bolešljivi. On tvrdi da bi im u tom slučaju najviše prijao odlazak na selo, nije bitno koliko je udaljeno od mjesta boravka, već samo da ima šumu ili rjeku. To može da ima bolji učinak na njegovo zdravlje nego, kako kaže, odlazak na ljetovanje na Sredozemnom moru, u hotelu sa pet zvezdica.

“Zaboravite na hotel sa 5 zvezdica – idite na selo!”

“Kada mi dolaze roditelji bolešljive djece, često im savetujem i da nabave psa, jer je on realan razlog da natera roditelje da dva puta dnevno izvedu i mališana u šetnju”, kaže doktor.

 

(Stil.kurir.rs/Mojpedijatar)