Medicina

OVAJ KOREN IMA NEVEROVATNU LEKOVITU MOĆ! Pet puta zdraviji od limuna i pomorandže zajedno, nema šta ne leči!

Ren je nezasluženo marginalizovan na listama zdrave hrane koje se propagiraju kod nas, za razliku od, recimo Rusije, gde je ovaj ljuti koren neizostavan deo ishrane, upravo zbog svojih lekovitih svojstava

Ren je oštrog i ljutog ukusa i kada se upotrebljava dovoljne su male količine. Ponekad i ta mala količina ume da vam zapeče nos i oči i da stvori utisak da će vam se sinusi ponovo roditi nakon tog zalogaja.

Koliko je ren zdrav govori činjenica da sadrži pet puta više vitamina C od limuna i pomorandže, a jedine namirnice koje imaju viši sadržaj ovog vitamina su šipak i crna ribizla. Pored toga, ren je bogat belančevinama, ugljenim hidratima, mineralnim solima, betakarotenom, eteričnim uljima, gvožđem, cinkom, kalijumom, magnezijumom, kalcijumom, fosforom i fintocidima, koji predstavljaju prirodne antibiotike.

Ren funkcioniše tako što nadražuje sluzokožu želuca i na taj nači pojačava lučenje žučne kiseline i poboljšava odbrambene mehanizme organizma i njegovo opšte stanje.

Ren ima antibakterijsko, antivirusno i antimikrobno svojstvo, što ga čini nezamenjivim kod različitih vrsta upalnih procesa, od grla, nosa, sinusa, desni, pluća. Pokazao se kao veoma delotvoran od lečenja zagnojenih rana i upaljenih čireva na koži prouzrokovanih bakterijskom infekcijom. Takođe, ren se pokazao kao veoma delotvoran u lečenju reume, neuralgija lica i tela, bolova u zglobovima i slično.

Međutim, negovo najvažnije i najjače dejstvo je na respiratorni sistem – koristi se kao domaći lek za kašalj, zapaljeje sinusa, upalu grla, uha i nosne sluznice, pa sve do blažih oblika bronhitisa i pneumonije, gde se koristi kao pomoćno lekovito sredsvo koje otklanja neprijatne i teške simptome bolesti.

Ren je veoma osetljiv na spoljašnje uslove i najduže što može trajati kada se odstani kora je sedam dana, tako da je delotvornost fabričkog rena u teglicama veoma upitna. Najefikasniji će biti ukoliko kupite svež koren i sami ga narendate.

Zbog svoje jačine, ali i pojedinih sastojaka, savetuje se umerena upotreba rena, a preporuka je da ga izbegavaju trudnice, osobe sa hipertenzijom i stanjima loše koagulacije (zgrušavanja) krvi.

 

Informer.rs