Republika Srpska

Odgođeno ročište o izjašnjenju o krivici ministra Lukača

Osnovni sud u Banjaluci odgodio je današnje ročište na kojem se ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač trebao izjasniti o krivici po optužnici za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti bivšeg narodnog poslanika, a danas gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, potvrđeno je portalu Srpskainfo.

Ročište povodom izjašnjenja optuženog D.L. koje je zakazano za 17. avgust u 8.30, neće se održati zbog uloženog podneska za odgađanje ročišta od strane branioca, advokata Jovana Čizmovića, u kome obaviještava sud da kao branilac iz razloga zdravstvene rehabilitacije u inostranstvu ne može da prisustvuje ročištu – naveli su iz banjalučkog Osnovnog suda.

Banjalučki Osnovni sud je u maju ove godine potvrdio optužnicu koja Lukača tereti da je krivično djelo na štetu Stanivukovića izvršio 23. decembra 2019. godine oko 22 časa u Banjaluci, za vrijeme Devete posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Prema navodima iz optužnice u toku sjednice Lukač je Stanivukoviću uputio ozbiljnu prijetnju da će mu nanijeti zlo, na način da mu se prijetećim tonom obratio riječima:

„I nemoj nikad više to da uradiš prema meni, ne znam prema drugima kako, inače ćeš završiti kao što su i one zastavice završile ovdje danas“ što je kod oštećenog izazvalo osjećaj ugroženosti i straha za sopstvenim život.

– Potom je više puta pozvao oštećenog da dođe do njega, pa kada mu je oštećeni prišao, istom je uputio riječi: “Još jednom, još jednom majmune“ nakon čega je otvorenom šakom desne ruke udario oštećenog u lice, na koji način mu je nanio tjelesnu povredu u vidu nagnječenja sluznice donje usne – navodi se u optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Prema optužnici, Lukač je počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti iz člana 150. stav 1 Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Za ovo krivično djelo može se izreći zatvorska kazna do dvije godine robije.

 

 

Srpskainfo