Svijet

Obilna kiša, jaki vjetrovi, poplave opustošili Kanadu

Premijer Britanske Kolumbije John Horgan proglasio je u srijedu vanredno stanje u zapadnom dijelu Kanade uslijed velikih poplava i klizišta koji su pogodili ovaj dio države.

Obilna kiša, jaki vjetrovi, poplave opustošili Kanadu

Olujno nevrijeme koje je pogodilo Kanadu u utorak, stvorilo je velike probleme s poplavama i klizištima, a tokom dva dana meteorolozi su saopštili kako je na zapadu Kanade “ispunjen” mjesečni plan kada je riječ o padavinama.

Zbog poplava i klizišta, veliki broj stanovnika morao je napustiti svoje domove, a kanadska vojska raspoređena je na brojnim mjestima kako bi pomogli stanovnicima koji su ostali odsječeni od ostatka regije.

Vojno osoblje takođe pomaže u evakuaciji stanovnika, ali i u snabdijevanju određenih mjesta hranom i pitkom vodom.

“Neki pripadnici oružanih snaga već su na terenu, a očekuje s dolazak i dodatnih trupa”, saopštila je ministrica odbrane Anita Anand.

Premijer Britanske Kolumbije John Horgan izjavio je kako zapadni dio Kanade proživljava teške trenutke, te je naglasio kako bi u narednim danima civilna zaštita i vojska mogli pronaći još nekoliko stanovnika koji nisu uspjeli preživjeti nevrijeme.

“Posljedni dani su izuzetno teški. Obilne kiše, jaki vjetrovi, poplave, sve je to opustošilo naše zajednice. Ovo su rijetki događaji, ali znamo da je njihova vjerovatnoća povećana zbog klimatskih promjena kojima svjedočimo”, rekao je Horgan.

(Klix   Foto:EPA)