Republika Srpska

Obilježen 4.april – Dan policije Republike Srpske

Služenjem parastosa kod Centralnog spomen-obilježja poginulim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske danas je u Banjaluci počelo centralno obilježavanje 4. aprila – Dana policije Srpske.

Povodom 4. aprila – Dana policije Republike Srpske, vijence na Centralno spomen-obilježje poginulim pripadnicima MUP-a Republike Srpske danas su u Banjaluci položili član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

Vijence su položili i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i direktor Policije Siniša Кostrešević.

Кod Centralnog spomen-obilježja prethodno je služen parastos poginulim pripadnicima MUP-a Republike Srpske.

Za odbranu Republike Srpske život su položila 782 pripadnika policije, a Dan policije je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Republike Srpske.

Prethodno je jutros služen parastos i ispred zgrade Policijske uprave u Banjaluci.

Policija Republike Srpske formirana je 4. aprila 1992. godine i izvršna je institucija, operativni i istražni organ Ministarstva unutrašnjih poslova.

Na njenom čelu je direktor Policije, a trenutno tu dužnost obavlja Siniša Кostrešević.

Glavne organizacione jedinice Policije Republike Srpske su policijske uprave koje su u skladu sa formacijskim promjenama iz 2017. godine naslijedile nekadašnje centre javne bezbjednosti.

Za složenije policijske zadatke zaduženi su pripadnici Žandarmerije, a najelitnija formacija je Specijalna antiteroristička jedinica.

 

(Srna)