Republika Srpska

“Novcem se ne može okajati grijeh predaje jasenovačke građe”

– Dodiku treba otvoreno kazati da zna: – sa tim novcem (100.000 KM) nikada neće moći okajati grijehe za Jasenovačku građu koju je svojevremeno predao pa se ista danas nalazi skrivena od javnosti – navodi Govedarica.

Najavu Milorada Dodika kako će iz budžeta Republike Srpske biti izdvojeno 100.000 КM za manastir Srpske pravoslavne crkve u Jasenovcu treba pozdraviti, napisao je na fejzbuk profilu Vukota Govedarica.

Međutim, Govedarica uz to navodi i da Dodiku treba otvoreno kazati da zna: – sa tim novcem nikada neće moći okajati grijehe za jasenovačku građu koju je svojevremeno predao pa se ista danas nalazi skrivena od javnosti.

“Zahvaljujući takvoj Dodikovoj pameti danas neki zlonamjerni pokušavaju da ospore počinjeni genocid na srpskim narodom ali i drugim narodima,koji je počinila fašistička NDH. Naš režiser Predrag Antonijević koji je režirao film Dara iz Jasenovca je otvoreno o svemu tome govorio.

“Zamislite da sada imamo u svom posjedu jasenovačku građu kakve bi ozbiljne dokaze posjedovali protiv LA Tajmsa koji je vodio brutalnu kampanju protiv filma. Ovako naš režiser razmišlja na koji način može da taj medij dobije u sudskom sporu pred američkim pravosuđem sa svojim pravnim timom”, navodi Govedarica.

On naglašava da je “veliku i nepopravljivu štetu Dodik napravio predajom arhivske građe o jasenovačkom magnum krimenu i bilo bi dobro da je toga svjestan”.

“I naravno, opet po ko zna koji put Dodik se stavlja ispred i predsjednika republike i vlade Republike Srpske. Djeluje ponižavajuće da on u ime institucija Republike Srpske promoviše određene aktivnosti za koje su pozvani gospođa Cvijanović ili gospodin Višković”, zaključuje Govedarica.

https://www.facebook.com/vukota.govedarica/

Milorad Dodik je, nakon jučerašnje sjednice Izvršnog komiteta svoje partije, rekao da su odlučili da iz budžeta Republike Srpske izdvoje 100.000 KM za manastir SPC u Jasenovcu.

Podsjetimo da je jasenovačka građa, uz saglasnost Milorada Dodika, izuzeta iz Arhiva u Banjaluci, gdje je bila pohranjena.

Sve je izvedeno u tajnosti i nakon što je to otkriveno u javnosti, naknadno iz potvrrđeno iz Vlade, koja je dugo poricala da je to učinjeno, da je jasenovačka građa iz “memljivih podrumskih prostorija Arhiva predata Muzeju holokausta u Vašingtonu, gdje će biti izložena i cijeli svijet će moći da se upozna sa njom”.

Međutim, arhivska građa je iz Vašingtona predata Hrvatskoj i dan danas se oko toga vodi rasprava da li je to bila velika greška ili izdaja kako je neki zovu Milorada Dodika ili uspjeh kako tvrde njegovi partijski saradnici.

Tokom rata jasenvačka građa je sačuvana zahvaljujući Simu Brdaru, koji je o tome vodio računa sve dok ona nije ustupljena Arhivu u Banjaluci.

 

(BN)