BiH

Njemački list: Pred Šmitom nije lak zadatak!

Iako je u Bosni i Hercegovini rat završen 1995. godine, visoki predstavnik još uvijek nadgleda provođenje mirovnog sporazuma, a u budućnosti će to biti političar CSU-a Kristian Šmit koji je ranije bio ministar poljoprivrede u Njemačkoj.

Njemački Spiegel piše da je Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira /PIК/  na sastanku u Sarajevu odlučilo imenovati 63-godišnjeg politilčara.

Šmit je član Bundestaga od 1990. godine. Bio je državni sekretar u Ministarstvu odbrane od 2005. do 2013. godine, kao i ministar poljoprivrede od 2014. do 2018. godine.

Kao potparol CSU-a za spoljnu i odbrambenu politiku, početkom 1990-ih se intenzivno bavio ratom u BiH, posljedicama i teškoj obnovi uništenog.

Navode da samo Rusija nije glasala za Šmitov dolazak te objašnjavaju zbog čega je i dalje potrebna Kancelarija visokog predstavnika u BiH, odnosno činjenicu da je on potreban kako bi intervenisao u političkim događajima, donosio i ukidao zakone te smjenjivao političare s funkcija.

Šmit će 1. avgusta naslijediti Valentina Incka koji je na toj funkciji bio od 2009. godine, a za to mjesto ga je predložila njemačka vlada.

Iz Spiegela na kraju ističu da pred novim visokim predstavnikom “nije lak zadatak” jer “BiH još uvijek nije funkcionalna država” te da su u posljednje vrijeme Srbi i Hrvati pokazivali veće ambicije za blokadama i separatizmom.

Navode da su glavne zapadnoevropske zemlje smanjive svoj angažman u regiji dok su spoljne sile poput Rusije, Kine i Tursko proširile svoj uticaj u BiH.

 

Klix