“Mi ne bi trebalo da se petljamo i miješamo u te političke procese, ali mi često govore da je vladika Grigorije najavio neku vrstu svojih političkih angažmana, iako ja to nisam tako razumio”, rekao je Dodik za “Politiku”.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da neće biti dobro ako se vladika Grigorije odluči za politički angažman.

“Mi ne bi trebalo da se petljamo i miješamo u te političke procese, ali mi često govore da je vladika Grigorije najavio neku vrstu svojih političkih angažmana, iako ja to nisam tako razumio”, rekao je, kako prenosi Srna, Dodik za “Politiku”.

On je istakao da treba zadržati dobar odnos Crkve i države, ali da se odmaknu crkveni od državnih poslova i obratno.

“Prevazilazimo mnoge frustrirajuće probleme, kao što su podjele na četnike i partizane, i nikakva druga polarizacija nam ne treba”, rekao je Dodik.

Treba podsjetiti da je vladika Grigorije dok je bio na čelu zahumskohercegovačke i primorske eparhije imao izuzetno dobre odnose sa Dodikom. Grigorije je bio jedan od Dodikovih agitatora na terenu, što mu je vraćeno kroz razne vladine projekte pomoći u obnovi eparhije kao i poslovnim potezima ljudima iz Crkve, koji su se u to vrijeme bavili ugostiteljstvom, vinogradarastvom…

Inače, vrlo česta su bila druženja u Trebinju kod Grigorija, Dodika i tadašnjih ljudi iz politike Srbije iz Demokratske stranke.

Jedan od njih je bio i Dragan Đilas. koji je često u to vrijeme viđan sa vladikom Grigorijem…

 

(BN)