Svijet

NEMA DRUGOG TALASA ZARAZE – IZJAVILA DR ANA GLIGIĆ, ČUVENI VIRUSOLOG

Izvor:  N1

Nekadašnji šef laboratorije tokom epidemije Variole vere, čuveni virusolog dr Ana Gligić, objašnjava zašto misli da virus slabi i od čega zavisi da li će biti drugog talasa.

„Čovek nije pogodan za razmnožavanje virusa iz prirodno žarišne grupe, on (virus) slabi, to nisu ćelije koje on voli. Sad je gotovo, on je našao svoj put i dovoljno je oslabio, biće još džepova, negde, kada naiđe na kompromitovanu osobu, pa će ta (osoba) da prenese virus i to može još da traje. Ali, epidemija je završena, sada treba samo još određeni dogovori, praćenje, nekoliko dana, da se i pandemija i epidemija proglase gotovim“, poručila je dr Gligić.

Mnogi stručnjaci veruju da će doći do drugog talasa koronavirusa, međutim, Gligić ne očekuje da će do toga doći – zato što je stvoren jedan kolektivni imunitet, narod se naučio da zna da se pazi. Imaćemo samo džepove i pojedinačne slučajeve, ovo će se smirti, ovo je već kraj, poručuje.

Tvrdi da je bitno eliminisati žarišta infekcije i brzo reagovati, ali i da kod prirodno žarišnih virusnih infekcija bude pojedinačnih slučajeva tokom cele godine.

Prema navodima medicinskih stručnjaka, postoji više sojeva koronavirusa.

Doktorka Gligić tvrdi da to komplikuje situaciju, jer je, koronavirus jako podložan mutaciji, što otežava proces pravljenja vakcine.

Dodaje da će svi sojevi koronavirusa morati da se skupe na jedno mesto nakon čega će stručnjaci odrediti koji od sojeva pokriva najveći broj drugih serotipova kako bi bio izabran za vakcinu.

Upravo zbog toga poručuje da je za pravu vakcinu potrebno od godinu do godinu i po dana.

Tvrdi da se virus prenosi vazduhom, a ne samo kapljičnim putem, te da u spoljašnosti, na predmetima oko bolesnika, može da preživi više sati, čime objašnjava kako je moguće da se inficiraju osobe koje nisu bile u kontaktu sa već obolelom osobom.

Aktivnosti usmerene po pitanju ispitivanja kolektivnog imuniteta u Srbiji pozdravlja, a zbog toga što će time biti moguće da se izoluje virus i od sopstvenog soja napravi sopstveni antigen za dijagnostiku.